KARRIERE

Stoppes av jobbkarantene

Slips. Jobb. Arbeidsliv. Arbeid. Arbeidstaker. Dress. Jobbantrekk.
Slips. Jobb. Arbeidsliv. Arbeid. Arbeidstaker. Dress. Jobbantrekk. Bilde: colourbox.com
Stein Jarle Olsen
1. okt. 2007 - 14:33

Stadig flere i IT-bransjen går glipp av drømmejobbene på grunn av karanteneklausuler hos sin gamle arbeidsplass, skriver Dagens Næringsliv.

Måtte takke nei

– Det jeg gjorde feil, og som andre bør lære av, er at jeg ikke klargjorde hva en slik klausul betyr før jeg skrev under, sier Vegar Forberg til avisen.

Han måtte takke nei til en sjefsstilling i et nystartet IT-selskap som følge av klausulen som sa at at han ikke kunne involvere seg direkte eller indirekte i konkurrende virksomheter i løpet av det første halve året. I dag jobber han som prosjektansvarlig i Color Line.

Utbredt

Forberg forteller at han stadig oftere hører om liknende tilfeller i IT-bransjen, der det samme skjer helt ned på konsulentnivå.

– Det handler om at selskapene skal kjøpe seg tid for å sikre at kunder og kolleger av den som slutter blir, og ikke følger etter ut i markedet, mener han.

Flere klager

Hos interesseorganisasjonen Siviløkonomene opplever de at karanteneklausuler stadig oftere blir klaget på.

Advokat Per Christian Rogdar har opplevd en veldig økning i bruken av karantener siden han begynte i Siviløkonomene i 2003.

– Nå behandler jeg omtrent dobbelt så mange saker med disse spørsmålene involvert enn jeg gjorde for fire år siden. Tidligere gjaldt det kun personer i spesielt konkurranseutsatte stillinger, nå finner man slike klausuler over hele fjøla, sier Rogdar til avisen.

Vil ha klare regler

Organisasjonen vil nå be arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen se på saken og klargjøre reglene på området.

– Vi ønsker en lov som gjør at arbeidsgiver må dokumentere at de har en konkret begrunnelse for å legge begrensninger på arbeidstakeren ved et eventuelt oppsigelsesforhold, sier administrerende direktør Bjørn Eidem.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.