Stopper Danmarks største kullkraftverk

Stopper Danmarks største kullkraftverk
SNUR 180 GRADER: Etter at de danske miljømyndighetene har trukket tilbake en tidligere kulltillatelse, legger Avedøreværket nå om til fyring med halm og trepellets. Bilde: Dong/Jasper Carlberg

KØBENHAVN: Dong Energy er Danmarks største statlige kraftselskap, men gir nå opp kampen mot Greenpeace som har påklaget bruken av kullfyring i Dongs Avedøreværket rett utenfor København.

Kraftverket er landets største, med en produksjonskapasitet på 810 MW strøm og 915 MJ/s varme.Alvorlig forurensning

En tidligere kulltillatelse for Avedøre er nå trukket tilbake.

Miljømyndighetene, det danske Natur- og Miljøklagenevnet, har gjort helomvending og gitt Greenpeace rett i at kraftverkets nærliggende områder ville blitt utsatt for alvorlig forurensning av kvikksølv, svovel og nitrogenforbindelser.

Dong Energy tar overraskende nok ikke opp kampen og gjør selv helomvending: Selskapet har nå bestemt at Avedøreværket skal droppe bruken av kull og legge om til fyring med biomasse som halm og trepellets.

Les også: – Klimautslippene må ned før 2020

Var planlagt

– Denne omlegging var ellers planlagt som en gradvis omlegging til bruk av vedvarende energi i 2040, sier presseansvarlig Andreas Krog i Dong Energy.

– I dag er fordelingen 85 prosent kull og 15 prosent vedvarende energi, dvs. biomasse og vindkraft, sier han. Innen 2040 var planen å endre fordelingen til det motsatte. Dong har tidligere sagt at at dagens forbruk på fire millioner tonn kull skulle halveres innen 2015, men det blir trolig enda lavere siden Avedøreværkets forbruk nå endres. Men samtidig kan ikke selskapet love at de dropper bruken av kull i alle øvrige kraftverk. Dette uttaler konsernsjefen Anders Eldrup til avisen Politiken.

Les også: – Atomkraft avgjørende for å møte energibehovet

Miljøhykleri

Hele balladen på Avedøre, som ligger ved sjøen noen kilometer sør for København, har bakgrunn i Dongs ønske i 2008 om ‘fritt brenselvalg’ for Avedøreværket.

Dette var et miniforlik i en bred energiavtale som ble støttet av regjeringspartiene Venstre og Konservative samt Dansk Folkeparti og Liberal Alliance. Socialdemokratene og SF stemte den gang imot.

I 2010 meldte så Dong – med avtalen om fritt brenselvalg i hånden – at de ville bygge om deler av kraftverket (den nyeste blokken, Avedøre 2) til å kjøre på kull fordi dette var mest energieffektivt – og at de dermed også utledet minst C02.

Dét var miljøhykleri, mente opposisjonen og flere miljøorganisasjoner, blant annet Greenpeace, som påpekte at “dette må være en bakvendt start på utfasing av kull og kun gjort ut fra økonomiske hensyn”.

Les også: Global CO2-skatt helt nødvendig

Store skader

Miljømyndighetene sa likevel ja til selskapets planer om økt kullfyring i oktober 2010. Men så fant Greenpeace dokumentasjon for kullets miljømessige skadeeffekter og innklaget avgjørelsen på nytt.

Greenpeace kunne dokumentere at utslippene av kvikksølv og tungmetaller var i strid med EU’s regler for naturbeskyttelse.

Nylig ble alle tillatelser opphevet av den statlige etaten Natur- og Miljøklagenævnet.

Det blir biomasse; halm, pellets og vindkraft som skal gi lys og varme i Stor-København i framtiden.

Disse energitypene er dyrere enn bruken av kull, men københavnerne vil neppe merke særlig forskjell på energiregningen – fordi prisene bestemmes av det felles nordiske elmarked hvor Dong Energy bare står for fire prosent av totalproduksjonen.

Les også:

Les mer om: