OFFSHORE

Stoler på teknologien

Bunnrammene på Tyrihans ligger om lag 35 kilometer sørøst for Kristin-plattformen. Ill: Statoil
Bunnrammene på Tyrihans ligger om lag 35 kilometer sørøst for Kristin-plattformen. Ill: Statoil

– Tyrihans er et felt som krever omfattende teknologiutvikling, men utviklingen som gjenstår anses å være på et akseptabelt nivå, uttaler prosjektleder Ståle Gjersvold i en pressemelding.

Statoil leverte i går Plan for utbygging og drift (PUD) for Tyrihans til Olje- og energidepartementet.

Tyrihans er et olje- og gassfelt som skal bygges ut med fem havbunnsrammer, hvorav en skal benyttes for sjøvann-injeksjon. Brønnstrømmen skal prosesseres på Kristin-plattformen.

Trykkstøtte sikres ved å injisere gass fra Åsgard-feltet, samtidig som det skal injiseres sjøvann fra en av bunnrammene på feltet.

Smarte brønner

– Feltet skal bygges ut med utstrakt bruk av flergrensbrønner. Vi skal også videreutvikle smartbrønn-teknologi for økt utvinning fra havbunnsfelt, sier Gjersvold.

Gassen fra Tyrihans vil transporteres fra Kristin-plattformen via Åsgard Transport, mens olje/kondensat skal lagres på Åsgard C.

Forventede utvinnbare reserver fra Tyrihans er rundt 182 millioner fat olje/kondensat (29,0 mill. kubikkmeter) og 34,8 milliarder kubikkmeter rikgass.

De totale utbyggingskostnadene er estimert til i underkant av 14 milliarder kroner (nominelt). Produksjonsstart er planlagt til 2009, når det er ledig kapasitet på Kristin-plattformen.

Dypt vann

Bunnrammene på Tyrihans ligger om lag 35 kilometer sørøst for Kristin-plattformen på om lag 300 meters havdyp. Det 43 kilometer lange røret fra bunnrammene til Kristin får elektrisk oppvarming for å hindre isdannelse (hydratkontroll).

I alt 12 brønner skal bores, ni produksjonsbrønner, to gassinjeksjonsbrønner og én brønn for injeksjon av ubehandlet sjøvann.

– Med utvikingen av Tyrihans kombinerer vi all vår kunnskap og ny teknologi om økt utvinning fra undervannsfelt. Prosjektet vil sette ny standard for utvikling av undervannsfelt, sier Ståle Gjersvold.

Det er inngått avtale om å bruke den Transocean-eide riggen Transocean Arctic til boring og komplettering.

Tyrihans-feltet skal drives av Kristins driftsorganisasjon ved Statoil-kontoret på Stjørdal.

Statoil, som er operatør, har en eierandel på 46,8 prosent. Øvrige rettighetshavere er Total (26,51 prosent), Norsk Hydro (12 prosent), Eni Norge (7,9 prosent) og ExxonMobil (6,75 prosent).

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.