BYGG

Stockholm kan få Nord-Europas høyeste boligblokk

Se de spektakulære arkitekttegningene.

Finansbyråd Sten Nordin ønsker at Tellus Tower skal bli et landemerke for Stockholm.
Finansbyråd Sten Nordin ønsker at Tellus Tower skal bli et landemerke for Stockholm. Bilde: SSM Fastigheter/Wingårdh Arkitektkonto

Dersom Tellus Tower på Telefonplan i Stockholm blir bygget, så blir det Nord-Europas høyeste boligbygning.

Bygget skal etter planen få 340 leiligheter og 75 etasjer. Totalt vil bygget bli 225 meter høyt og det kan stå ferdig i 2019.

Eiendomsselskapet SSM har i flere år jobbet med byggesøknaden, som nå er levert inn til Stadsbyggnadsnämnden i Stockholm. Behandlingen av denne starter 5. september, melder Nyteknik.

Les også: Bergen får verdens høyeste trebygg

Landemerke

Byggevisjonene ble presentert mandag denne uken på en pressekonferanse der finansbyråd Sten Nordin og byplanleggingsbyråd Regina Kevius også deltok.

Finansbyråden ser for seg at Tellus Tower skal bli et landemerke for Stockholm.

– Det viktigste er at vi bygger mange boliger, men også at vi bruker arealene på en smart måte. Det passer på Telefonplan som blir stadig mer populært, og hvor det skal bygges rundt 2000 nye boliger, sier Kevius til Svenska Dagbladet.

Telefonplan er stedet der Ericsson hadde hovedkontoret sitt frem til 2003.

Telefonplan er stedet der Ericsson hadde hovedkontoret sitt frem til 2003.70 av 75 etasjer i den planlagte bygningen skal brukes til leiligheter. SSM Fastigheter/Wingårdh Arkitektkonto

Les også: Se Københavns nye bydel

Skybar

Arkitekten Gert Wingårdh ved Wingårdhs Arkitektkontor har tegnet bygningen.

Tellus Tower skal bli et landemerke for den nye bydelen Stockholm Creative District. Målgruppen for bygget er i første rekke unge mennesker. Leilighetene får fra ett til tre rom.

70 av etasjene i bygningen skal brukes til leiligheter, etter planen. På bakkeplan skal bygningen få butikklokaler og på toppen vil eiendomsselskapet ha restaurant og skybar.

– Leilighetene i Terra Tower blir utviklet for morgendagens stockholmere, det vil hovedsakelig si unge som bor i eller ønsker å flytte til Stockholm for å studere eller jobbe. Morgendagens lokalbefolkningen er på jakt etter en godt planlagte og funksjonelle boliger med riktig geografisk beliggenhet med gode transportforbindelser, sier Mattias Roos, administrerende direktør i SSM Bygg och Fastigheter i en pressemelding.

I Stockholm planlegger selskapet SSM å bygge en skyskraper på 225 meter og 75 etasjer. Byggesøknaden er nå under behandling.
– Leilighetene i Terra Tower blir utviklet for morgendagens stockholmere, det vil hovedsakelig si unge som bor i eller ønsker å flytte til Stockholm for å studere eller jobbe. Morgendagens lokalbefolkningen er på jakt etter en godt planlagte og funksjonelle boliger med riktig geografisk beliggenhet med gode transportforbindelser, sier Mattias Roos, administrerende direktør i SSM Bygg och Fastigheter i en pressemelding. Bygningen skal kunne stå ferdig i 2019, dersom eiendomsselskapet får gjennomslag for planene. SSM Fastigheter/Wingårdh Arkitektkonto

Har blitt stoppet før

Sveriges høyeste hus er i dag Turning Torso i Malmø, med 54 etasjer som strekker seg 190 meter over bakken.

Det har tidligere vært planer om høyhus i Stockholm, men disse er blitt stoppet på politiske hold.

Allerede i 2006 lanserte et eiendomsselskap planer for en 70-etasjers bygning. Også denne var tegnet av Gert Wingårdh og skulle bygges Telefonplan. Prosjektet ble det imidlertid ingenting av, ifølge Svenska Dagbladet.

Les også:

Bygger verdens høyeste hus på 90 dager

Se utsikten fra nye World Trade Center  

Statoil vil bygge nytt på Forus  

Les mer om: