ARBEIDSLIV

Stille opprør

Tore StensvoldTore StensvoldJournalist
22. aug. 2003 - 15:43

Næringsminister Ansgar Gabrielsen syntes han hadde punget ut nok til Venture Cup og andre ideelle næringsutviklingsformål. I stedet er han juryformann i en privatbanks oppfinnerkonkurranse.

Gabrielsen nektet å garantere for ca. 2 millioner kroner til for Venture Cup de neste tre årene. Dermed ville heller ikke Telenor, Microsoft og Argentum legge sine penger på pulten.

Venture Cup er en uavhengig stiftelse som arrangerer nyskapingskonkurranser i mange land. Den norske konkurransen har vært arrangert i fire år takket være en 50/50-fordeling mellom private og offentlige midler.

Investeringstørken i fjor og i år har ført til mindre privat sponsing og mer offentlig. Nå ville ikke Gabrielsen øke den statlige delen mer, selv om privat kapital sto klar dersom staten sikret driften i tre år. Onde tunger prater i kulissene om at næringsministeren er inhabil siden han sitter i juryen til DnBs nesten konkurrerende konkurranse.

Vond lukt

- Det lukter kanskje litt av en slik sammenblanding av roller, sier Anders Ytterland, som i år vant Venture Cup sammen med Endre Kvalheim.

Deres nye konsept for oppdrettsanlegg, BYKS, har fått stormende mottakelse og ble hyllet av fiskeriminister Svein Ludvigsen samme dag som Venture Cup fikk Gabrielsens avslag.

- Venture Cup betyr enormt for veldig mange. Politikernes festtaler om Norges framtid i form av nye forretningsideer og produkter kan du bare glemme dersom en slik ordning ikke støttes. Staten ville få tilbake flerfoldige millioner kroner over tid dersom de bruker noen få millioner kroner nå. Det er en usedvanlig god investering, sier Ytterland.

Andre vinnere og personer involvert i nyskaping, er triste over budskapet om Venture Cups død. Irritasjon og forbannelse var første reaksjon. Et par uker etter begynner destruktivt sinne å snu seg til kreativitet. Men det jobbes i det stille.

Føniks

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Teknisk Ukeblad har vært i kontakt med en rekke aktører som tror og håper at Venture Cup vil oppstå i nye former. Blant annet pekes det på muligheten av å få to regionale konkurranser - en i Trondheimsområdet og en i Osloområdet, som drives enklere og med lokale private investorer.

- Det er enklere å få støtte i Trondheim for en regional konkurranse, sier en person knyttet til nyskapingsmiljøet ved NTNU.

Selve navnet Venture Cup eies av konsulentgruppen McKinsey. Det vil være et prestisjenederlag for dem om Venture Cup ikke overlever i Norge samtidig som Estland setter i gang med konkurranser og det går så det suser i resten av Europa..

- Det er Norges framtidige velferd som står på spill, sier Ytterland. - Det er bra med flere konkurranser som den DnB arrangerer, men de gjør det neppe uten å ville få noe igjen. Veiledningen til alle deltagerne i Venture Cup er unik. Selv om man ikke vinner, får alle deltakerne konstruktive tilbakemeldinger og råd underveis. Det bygges opp nettverk og mange lærer hvordan man skal gå fram for å lage forretningsplaner og finne fram i jungelen på vei mot virkeliggjøring av ideer og bedrifter, sier Ytterland.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.