ROMFART

Sterk tro på robotteknologi

VIKTIG: Nicholas Patrick (t.v.) og Joan Higginbotham tror robotteknologi vil bli viktig, spesielt for videre utforskning av Månen og Mars.
VIKTIG: Nicholas Patrick (t.v.) og Joan Higginbotham tror robotteknologi vil bli viktig, spesielt for videre utforskning av Månen og Mars. Bilde: Mona Strande
Mona StrandeMona StrandeJournalist
2. mai 2007 - 06:59

Astronautene Joan Higginbotham og Nicholas Patrick kom tilbake fra den internasjonale romstasjonen (ISS) rett før jul i fjor. De var to av mannskapet på STS-116, sammen med blant andre Christer Fuglesang.

Kontrollroboter

Når de nå er trygt tilbake på jorden, tar de seg tid til å spekulere i fremtidens utforskning av rommet.

- Det interessante er hva vi kan bruke robotteknologi til i fremtiden. Spesielt på Månen og Mars, sier Higginbotham, som blant annet hadde som oppgave å styre robotarmen på romstasjonen.

Hennes kollega, Nicholas Patrick, har sine egne tanker om hvordan roboter kan brukes:

- På Månen og Mars tror jeg det blir robottyper som kjører ut og sjekker hvor mannskapet burde gå før de forlater romfergen, sier Patrick til TU.no.

Et budsjettspørsmål

Christer Fuglesang sier ja takk både til mennesker og roboter:

- Vi trenger både folk og maskin: For å vite om vi kan dra til andre planeter og bruke ressurser der, må vi bruke robotteknologi for å teste forholdene først. Men det fungerer ikke til for eksempel medisinsk forskning: Iblant må man ha mennesker, sier Fuglesang.

- Det er ofte et lavt budsjett som gjør at man velger roboter, siden det er dyrere å sende ut mennesker. Men se på alt vi har gjort i rommet som vi aldri kunne ha gjennomført uten å ha mennesker der, legger Mark Polansky til.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.