KLIMA

Stenger atomreaktorer under hetebølge: Frykter for livet i elvene rundt

Varmerekordene tangeres i Europa. Temperaturen er så høy at energiselskap stenger to atomreaktorer – for å skåne omkringliggende miljø.

To atomreaktorer i Frankrike må stenge fordi det er for varmt i været.
To atomreaktorer i Frankrike må stenge fordi det er for varmt i været. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
24. juli 2019 - 15:30

Energiselskapet EDF opplyser at de midlertidig stenger ned to reaktorer ved atomkraftverket Golfech denne uken.

Kraftverkene ligger i Tarn-et-Garonne, sørvest i Frankrike, og vil være avstengt fram til 30. juli. Hensikten er å begrense oppvarming av kjølevannet som brukes for å holde reaktorene kjølige.

Franske myndigheter opplyser at strømforsyningen vil være tilstrekkelig til å dekke behovet, selv når forbruket er ventet å stige som følge av varmen denne uken.

Denne ukens varmebølge har ført til at Frankrikes meteorologiske institutt har sendt ut oransje varsel, det nest høyeste på skalaen, for 81 av landets 96 departementer.

Vil verne elvemiljøet

En talsperson for Nuclear Industry Association sier til Power Technology at det ikke er tekniske problemer som gjør at reaktorene stenger, men hensyn til omkringliggende miljø.

– Vi er ganske enkelt nervøse for å varme elvene så mye opp, at vanndyr ikke kan leve i dem, skriver danske Ingeniøren.

Også i fjor ble atomreaktorer stengt av akkurat samme grunn. Pressesjef Jonathan Cobb ved World Nuclear Association påpeker overfor Power Technology at hetebølger som sådan ikke stopper atomkraftverk.

– De færreste reaktorer kjøles av elver. Det er også mange ting som kan gjøres for å motvirke oppvarming av elver. Man kan luftkjøle, bygge flere kjøletårn eller kjøle ned vannet innen det ledes tilbake til elvene, sier Cobb.

I Bordeaux sørvest i Frankrike ble det målt 41,2 grader tirsdag. Dermed ble byens forrige varmerekord på 40,7 grader fra august 2003 slått, opplyser Meteo-France.

Natos generalsekretær Jens Stoltenberg avviser at Nato har planer om å sende styrker til Ukraina.sikkerhetskonferansen i München.
Foto: Javad Parsa / NTB
Les også

Ingen planer om å sende styrker til Ukraina

Nye varmerekorder

Torsdag kan Paris slå sin mer enn 70 år gamle rekord på 40,4 grader.

Frankrike gikk gjennom en hetebølge også i forrige måned. Da ble det satt ny varmerekord på landsbasis med 45,9 grader i byen Gallargues-le-Montreux sørøst i Frankrike, midt mellom byene Montpellier og Nîmes.

I motsetning til forrige måneds hetebølge, som rammet hardest lenger sør, er varmen som denne uken er på vei, ventet å bli alvorligst i det nordlige Europa, der man ikke er vant til slike temperaturer.

I dagene som kommer vil temperaturene stige i Belgia, Luxembourg og Nederland, der 40-tallet kan passeres for første gang siden målingene startet.

I Nederland utstedte myndighetene tirsdag oransje varsel, som omfatter iverksetting av tiltak ved sykehus og gamlehjem og råd til overvektige.

Helseadvarsel i Storbritannia

Storbritannia slipper heller ikke unna varmen. Der kan landets rekord på 38,5 grader bli slått torsdag. Det er langt høyere enn de rundt 30 gradene som enkelte steder i Sør-Norge kan få denne uken.

Med en mulig varmerekord på trappene, advares nå astmatikere i Storbritannia.

– Dette kan bli svært farlig for de rundt 5,4 millioner menneskene i Storbritannia med astma, ettersom det kan utløses dødelige astmaanfall, sier Andy Whittamore, klinisk leder i organisasjonen Asthma UK.

Han viser til at det kan oppstå det han kaller en «giftig cocktail» bestående av varm, fuktig luft og økende luftforurensing.

Elbuss.
Les også

Ruter innstiller nesten 200 bussavganger på morgenen

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.