NATURVITENSKAP

Stem fram Ingeniørbedrift 2004

SPARER PLASS: AutoStore er i grunnen bare en gigantisk kube med maksimal plassbesparelse.
SPARER PLASS: AutoStore er i grunnen bare en gigantisk kube med maksimal plassbesparelse.

Forslagene til Årets Ingeniørbedrift spenner fra en typisk gründerbedrift til etablerte bedrifter med nye produkter. Mer utfyllende presentasjon av kandidatene og stemmeskema finner du på www.tu.no/bragd.

AutoStore - en lagerrevolusjon

AutoStore er et nytt og revolusjonerende lagersystem: Plastkasser med ulike varer stables tett bådei høyde og bredde. Kassene flyttes med roboter som henter og bringer dem til en eller flere plukkestasjoner.

Systemet styres av et smart dataprogram. Det er utviklet av Jacob Hatteland Computer AS. Kløftaselskapet Arkiv & Lager AS markedsfører og leverer lagersystemet.

(sb)

Bedre diagnostikk

NordicNeuroLab fra Bergen har utviklet produkter for å utføre avanserte MR-undersøkelser på en enklere måte. MR-undersøkelser har frem til nå krevd store tverrfaglige team med radiograf, psykolog, fysiker og informatiker.

Med NordicNeuroLabs produkt blir undersøkelsene lettere å gjennomføre. Ulike pasientgrupper får dermed et bedre behandlingstilbud gjennom bedre diagnostikk av lidelser som hjerneslag, epilepsi, psykiatriske lidelser og i forbindelse med nevrokirurgi.

(rk)

Søppelsortering

Titech Visionsort (Tidligere Titech Autosort) har det siste året gjort kjempesuksess utenfor Norge med sitt søppelsorteringssystem. Veien fram til suksess har vært lang. Teknologiutviklingen begynte i 1993 sammen med Sintef.

Titech Visionsort utvikler, produserer og selger maskiner som sorterer returavfall for resirkulering. Maskinene kan sortere ulike plaster, kartonger og papirfraksjoner med en kapasitet på flere tonn i timen. Selskapet ble i sommer kjøpt av Tomra.

(ts)

Fra fortvilelse til full fart

Norspace har kommet som en kule - riktignok ikke fra intet, men likevel som en bragd. Da Alcatel-konsernet i fjor vår bestemte seg for å legge ned romvirksomheten i Horten, så det mørkt ut for de130 ansatte. Men Sverre Bisgaard, Øyvind Andreassen og Tom Erik Rønning brettet ermene opp og klarte å redde stumpene.

Norspace AS, som først het AME Space, har nå 55 ansatte. Økonomien er solid. Esa er hovedkunden.

(fh)

Pluggen

Total Catcher er i ferd med å revolusjonere brønnkomplettering for olje- og gassselskapene med sin glassplugg.

Pluggen er laget i glass og har kort tjeneste foran seg. Den settes i en brønn som klargjøres for produksjon og sprenges vekk når produksjonsutstyret er på plass. Dette forenkler oppstart på undervannsbrønner betydelig.

(ts)

Magtech

Magtech AS tar i år steget fra å være en utviklingsbedrift til å bli en etablert industribedrift. I år startet serieproduksjon av et produkt til nettdistributører i Norge. Nå har de også funnet anvendelse for ett av sine produkter i oljebransjen, en magnetisk styrt frekvensomformer.

Magtech har utviklet og patentert en rekke produkter for energibransjen.

(ts)

Miljøvennlig trebehandling

Wood Polymer Technologies (WPT) har utviklet en biobasert behandlingsmetode som forbedrer egenskapene til nordiske tresorter. EU har slått fast at metoden er miljøvennlig, og har nylig nominert WPT til en pris for miljøvennlig innovasjon.

Trevirket blir behandlet med naturlige plantestoffer og kan erstatte impregnert virke. Det kan også benyttes til møbler og parkett i stedet for dyre, sjeldne tropiske tresorter. Slikt virke angripes ikke av peleormer i marine miljøer og blir minst like motstandsdyktig mot råte som impregnerte materialer.

(lh)

Spagat

Liten Crabat fra Spagat er populær i en del kretser. Halden-selskapet Spagat har utviklet teknologi for overføring av mobilt multimedieinnhold. Spesielt en Scart-plugg kalt Crabat er i ferd med å bli en stor suksess. Dersom du har bilder på din mobil og ønsker å vise dem til et større publikum på en TV, er det bare å sette Crabat i fjernsynets Scart-kontakt og overføre bildene fra mobilen via Blåtann. MP3-filer følger samme luftlinje. Crabat får toppkarakterer i tester og svært positiv omtale i forbrukerblader. Spagat AS holder til i Halden og karakteriserer seg som ledende selskap innen utvikling av produkter for overføring av multimedieinnhold mellom mobile og andre enheter.

(ts)

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.