OFFSHORE

Stein på stein for Langeled

Det hollandske selskapet van Oord utfører jobben, foreløpig med steinleggingsskipet Ternes, men så snart Rocknes er ferdig ved verftet i Polen, stikker hun nesa nordover med kurs for Langeled og Ormen Lange.

- Dette er en av de aller mest kompliserte steininstallasjons-operasjonene som noensinne er utført. Arbeidet er svært vanskelig og utfordrende, men gjennomføres med stor presisjon, sier Stein Wendel. Han er Hydros prosjektleder for steininstallsjon.

Steinen installeres på spesielt krevende lokasjoner langs den 120 km lange traseen mellom Nyhamna og Ormen Lange-feltet. Dette skjer ved hjelp av et spesialfartøy, Tertnes, med et fallrør som ender ca. fem meter over havbunnen.

En undervannsfarkost ved enden av røret sørger for nøyaktig plassering av steinen. Forhåndsutplasserte akkustiske sendere på havbunnen brukes til navigering av ved steininstallasjonen og senere ved rørinstallasjon.

Steinfyllingsarbeidet på strekningen mellom Nyhamna og Bjørnsundet startet i mai i fjor. Allerede er en halv million tonn stein installert, men det gjenstår å installere fire ganger denne mengden. Dette for å få færrest mulig frie spenn på rørene, og beskytte de mindre rørene mot trålere og nødankring.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.