KARRIERE

Stavanger-studenter på speeddating

Masterstudentene Stein Erik Meinseth (t.v.), Geir Haaland, Roger Alsaker og Jarle Rød ved Universitetet i Stavanger er glade for at de kan velge og vrake i gode jobber. De velger arbeidsgivere som både tilbyr god lønn og gode og spennende karrieremuligheter.
Masterstudentene Stein Erik Meinseth (t.v.), Geir Haaland, Roger Alsaker og Jarle Rød ved Universitetet i Stavanger er glade for at de kan velge og vrake i gode jobber. De velger arbeidsgivere som både tilbyr god lønn og gode og spennende karrieremuligheter. Bilde: Per Lars Tonstad
Per Lars Tonstad
10. apr. 2008 - 07:01

– Her er det nesten sydentilstander. Jeg kaller det speeddating, sier masterstudent Jarle Rød fra Skien, som nettopp har takket ja til jobb i et selskap.

Han og studentkompisene Stein Erik Meinseth fra Ulsteinvik, Geir Haaland fra Lillehammer og Roger Alsaker fra Sotra velger å sitte på gjerdet og holde bedriftene på en armlengdes avstand i noen uker til.

Men de er klare til å gå rett ut i jobb når masteroppgaven er levert i juni.

– Bedriftene her er nærmest desperate etter å få tak i arbeidskraft. Mange prøver å lokke studentene til å hoppe av studiene. Vi råder alle til å fullføre utdanningen, sier Egil C. Svela, koordinator ved Universitetet i Stavangers karrieresenter. Senteret skal gi studentene råd om hvordan de skriver en søknad, setter opp en CV og hjelpe til med jobbvalget.

– Vi er heldige

De fire studentene fullfører masterstudier i industriell økonomi og industriell teknologi og driftsledelse. De er glade for at arbeidsmarkedet er så gullkantet.

– Da vi begynte ingeniørstudiet var ikke utsiktene så lyse. Nå er vi kjempeheldige som velge mellom mange jobbtilbud, sier de.

De opplever at Universitetet i Stavanger prioriterer kontakt og samarbeid med næringslivet tettere enn andre utdanningsmiljøer i landet. Og de påpeker at det skulle da bare mangle, så tett som industriklyngen er i Stavanger-regionen.

Bedrifter kommer til universitetet for å presentere sin virksomhet og jobbtilbudene. Det arrangeres karrieredager. Aker var ikke snauere enn at de inviterte studenter til Oslo for å være med på generalforsamlingen.

– Må velge rett

– Kan dere også sette betingelser til arbeidsgiverne når konkurransen om arbeidskraften er så stor?

– Til en viss grad. Men vi er også litt avventende. Det er ikke bare lønna som avgjør. Helheten blir mer og mer viktig. Det handler om muligheten til å utvikle seg, bygge mer kompetanse, gjøre videre karriere, kanskje i utlandet, få sett og reist litt, sier de fire.

Studentene peker også på at studentorganisasjonene har vært pådrivere for å bygge ut kontakten med næringslivet.

Egil C. Svela sier det er svært viktig at studentene velger rett når jobbtilbudene florerer. Noen blir lokket til å hoppe studiene før de har tatt sin bachelor.

– På lang sikt er absolutt best at studentene fullfører utdanningen. Ingen har noen garanti for at arbeidslivet er like gunstig om noen år. Det er alltid tungt å ta opp igjen fag etter noen år i arbeidslivet, sier Svela.

Best blant høgskolene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.