SAMFERDSEL

Statsministeren: Norge stenger flyplasser og havner

Norge vil stenge flyplasser og havner fra mandag klokka 8, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Det blir også intensivert grensekontroll.

Statsminister Erna Solberg holdt en pressekonferanse om nye tiltak søndag kveld.
Statsminister Erna Solberg holdt en pressekonferanse om nye tiltak søndag kveld. Foto: NTB Scanpi
14. mars 2020 - 18:19

Statsministeren presenterte nye tiltak under en pressekonferanse lørdag kveld.

– Ingen får reise inn i Norge, og alle vil bli avvist ved grensen. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det. Vi gjør dette for å beskytte oss mot smitte, understreket Solberg.

Det vil bli holdt et ekstraordinært statsråd mandag for å vedta de nye retningslinjene.

Nordmenn i utlandet må ta kontakt med sine respektive reiseselskap og flyselskap for å komme seg hjem, mens nordmenn som bor fast i utlandet, må forholde seg til sine lokale myndigheter.

– Ikke hermetisk stengt

Les også

Hun sa også at Norge ikke er hermetisk stengt og lovte at nordmenn som er på reise i utlandet, skal få komme hjem.

– Vi har et samarbeid med Danmark slik at nordmenn får reise til Norge derfra, sa Solberg.

Danmark stengte sine grenser tidligere lørdag.

– De stedene vi vet det er mange nordmenn, vil vi forsøke å opprettholde et flytilbud, for eksempel mot Spania, men vi kan ikke garantere noe, sier hun.

Utenriksdepartementet har også oppdatert sine reiseråd fra lørdag, og der fraråder de alle reiser til utlandet hvis reisene ikke er strengt nødvendige. Disse reiserådene vil gjelde i til over påske.

Solberg opplyste også at regjeringen er i dialog med både Norwegian og SAS for å skaffe fly hvis det blir nødvendig å hente smittevernsutstyr fra Kina til Norge.

Fra nå er det Justis- og beredskapsdepartementet som har det overordnede ansvaret for håndteringen av koronakrisen.

Alle må reise hjem fra hytta

Hun sa også at alle som har reist på hytta, må komme seg hjem. Om nødvendig skal Sivilforsvaret bidra til å få folk til å forlate hyttene.
 
– De som reiser på hyttene nå, gjør det vanskelig for alle kommunene å ivareta liv og helse. De som er der, må reise hjem, sier statsministeren.
 
– Disse siste dagene har vært helt uvirkelige for meg og det har det sikkert vært for alle dere andre, sa Erna Solberg på pressekonferansen. – Dette rammer hverdagen vår, helsevesenet og økonomien vår. Jeg takker alle i førstelinjen, i helsevesenet, men også alle andre, sa statsministeren.
 
Problemer med romkapselen Starliner gjør at Butch Wilmore (til venstre) og Suni Williams har tilbrakt over en måned på Den internasjonale romstasjonen, mens de etter planen bare skulle vært der en ukes tid.
Les også

Strandede astronauter har fortsatt tro på Boeing-kapsel

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.