FORSVAR

Statsadvokaten åpner for ny gjennomgang av Kebnekaise-saken

Pilot på skvadronen Hercules-flyet tilhørte varslet om ukultur.

HER BLE FLYET FUNNET: Forsvaret har frigjort dette bildet tatt lørdag morgen fra et Orion-fly som har deltatt i søket etter Hercules-flyet som har vært savnet i området rundet Kebnekaise i nord-Sverige siden torsdag. Alle markeringer i bildet er gjort av Forsvaret.
HER BLE FLYET FUNNET: Forsvaret har frigjort dette bildet tatt lørdag morgen fra et Orion-fly som har deltatt i søket etter Hercules-flyet som har vært savnet i området rundet Kebnekaise i nord-Sverige siden torsdag. Alle markeringer i bildet er gjort av Forsvaret. Bilde: Forsvaret
2. okt. 2019 - 07:52

Statsadvokaten i Nordland ber politimesteren i Nordland og Generaladvokaten om instansenes vurdering av om Kebnekaise-saken bør gjenopptas.

Henvendelsen om saken der et Hercules-fly fra Forsvaret styrtet i fjellveggen i Kebnekaise i 2012, kom i et brev som ble sendt tirsdag, skriver VG

Flere steiner endte opp på Geitebakken fotballbane etter et ras i natt.
Les også

Gigantsteiner raste ned på fotballbane

«Det sentrale spørsmål for påtalemyndigheten blir i realiteten om foreliggende informasjon og spørsmålsstillinger gir grunnlag for en ny samlet gjennomgang av saksforholdet, eventuelt med nye undersøkelser i det strafferettslige sporet», heter det i brevet, som VG har fått kopi av.

Førstestatsadvokat Geir Fornebo ber i brevet instansene vurdere hvorvidt informasjonen som kommer fram i VGs artikkel om en varsler, sammen med avisens spørsmål, gir grunnlag for en ny gjennomgang av saken.

En varsler som var pilot på skvadronen Hercules-flyet tilhørte, hevder en ukultur førte til at man på skvadronen ikke fulgte reglene for planlegging av flyturer. Luftforsvarets ledelse har overfor VG avvist at det finnes en ukultur i organisasjonen.

Hercules-flyet var på vei fra Evenes i Nordland til Kiruna i Sverige da det styrtet 15. mars 2012. Alle fem om bord omkom.

PST sier at kinesiske fartøy kan bli brukt til etterretning. – Det vil kunne foregå på samme måte som med russisk informasjonsinnhenting. Enten at de aktivt søker etter informasjon, eller at de passivt rapporterer videre informasjon som de kommer over i sitt normale virke, sier kontraetterretningssjef Inger Haugland i PST.
Les også

PST advarer om at kinesiske fartøy kan bli brukt som spionskip

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.