OLJE OG GASS

StatoilHydro vil til Jamal

Leif Hamnes
11. feb. 2009 - 09:05

– Vi ser på muligheter på sokkelen i Arktis, inkludert Jamalhalvøya, uttaler Russland-ansvarlig for StatoilHydro, Bengt Lie Hanssen, til nyhetsbyrået Reuters.

Lars Bjelvin i informasjonsavdelingen bekrefter overfor Dagens Næringsliv at StatoilHydro nå ser på andre russiske muligheter enn Kharyaga og Sjtokman.

Teknisk Ukeblad skrev om StatoilHydros Jamal-interesse i fjor.

Les også: 90 milliarder fat olje i Arktis

Enorme ressurser

I kampen om å delta på Jamal-eventyret, må StatoilHydro forholde seg til størrelser som ExxonMobil, Shell og ConocoPhillips.

Det er heller ikke så underlig at gigantene vender nesa mot Sibir: Ifølge Gazprom har området gassreserver til å produsere det doble av Russlands nåværende totale gasseksport – når det er ferdig utbygget.

Utfordrende

Jamal-feltet dekkes av permafrost og domineres av frossent myrlandskap. Det kommer til å stille krav til all erfaring StatoilHydro har å rutte med rundt utbygging i ugjestmilde strøk.

– Plattformer som synker ned i permafrosten, har tidligere vært et stort problem og er fortsatt et problem som må løses, sier Salve Dahle fra Akvaplan-Niva, som har drevet miljøundersøkelser i området, til DN.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.