OLJE OG GASS

StatoilHydro ned 30 prosent

Konsernsjef i StatoilHydro, Helge Lund.
Konsernsjef i StatoilHydro, Helge Lund. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
11. mai 2009 - 09:41

Når oljeprisen faller med 41 prosent, får det stor innvirkning på StatoilHydros resultater.

Avgjørende valutaendring

Mens de i første kvartal i fjor kunne vise til et driftsresultat på 51,4 milliarder, presenterte konsernsjef Helge Lund i dag et resultat på 35,5 milliarder kroner. Justert for visse poster ledelsen anser å ikke være representative for StatoilHydros underliggende drift i perioden, blir driftsresultatet 36 milliarder kroner.

Lund sier at resultatet i tillegg til oljeprisen er sterkt påvirket av valutaeffekter og uvanlige skatteeffekter knyttet til den nye funksjonelle valutaen (amerikanske dollar), men mener konsernets drift og produksjon er tilfredsstillende.

- Nedgangstider og usikkerhet i verdensøkonomien fortsetter å påvirke energietterspørselen og energiprisene. Urolighetene i finansmarkedene vil vi møte med ytterligere kostnadsreduksjoner, økt effektivitet og driftsmessige forbedringer, sier StatoilHydros konsernsjef Helge Lund.

Mer leteaktivitet

Nedgangen i justert driftsresultat fra første kvartal 2008 til første kvartal 2009 skyldtes hovedsakelig en nedgang i prisene på væsker og økte letekostnader på grunn av høyere leteaktivitet. Større avskrivningskostnader på grunn av høyere egenproduksjon og at nye felt har kommet i drift påvirker også.

Leteutgiftene i første kvartal 2009 var 5,2 milliarder kroner, sammenlignet med 3,9 milliarder kroner samme kvartal i fjor. Økningen skyldtes hovedsakelig høyere leteaktivitet og økte borekostnader. Det ble fullført til sammen 21 lete- og avgrensningsbrønner og èn leteforlengelse, 12 på norsk sokkel og ni internasjonalt. Av disse var tolv lete- og avgrensningsbrønner og en leteforlengelse bekreftede funn.

Nye felt

Samlet egenproduksjonen av olje og gass i første kvartal 2009 var 2,074 millioner fat oljeekvivalenter per dag, opp en prosent fra første kvartal 2008.

- Vi leverte rekordproduksjon og pålitelig drift under de første månedene av året. Oppstart av nye felt som Tahiti-feltet i amerikansk del av Mexicogolfen og Alve på norsk sokkel er milepæler som støtter opp under vår langsiktige vekststrategi, sier Helge Lund i en pressemelding.

Samlet væske- og gassløfting i første kvartal 2009 var 1,964 millioner foe per dag, sammenlignet med 1,836 millioner foe per dag i første kvartal 2008. Det var et overløft på 43,2 tusen foe per dag i første kvartal 2009, sammenlignet med et underløft i første kvartal 2008 på 35,9 tusen foe per dag.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.