OLJE OG GASS

StatoilHydro ned 30 prosent

Konsernsjef i StatoilHydro, Helge Lund.
Konsernsjef i StatoilHydro, Helge Lund. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
11. mai 2009 - 09:41

Når oljeprisen faller med 41 prosent, får det stor innvirkning på StatoilHydros resultater.

Avgjørende valutaendring

Mens de i første kvartal i fjor kunne vise til et driftsresultat på 51,4 milliarder, presenterte konsernsjef Helge Lund i dag et resultat på 35,5 milliarder kroner. Justert for visse poster ledelsen anser å ikke være representative for StatoilHydros underliggende drift i perioden, blir driftsresultatet 36 milliarder kroner.

Lund sier at resultatet i tillegg til oljeprisen er sterkt påvirket av valutaeffekter og uvanlige skatteeffekter knyttet til den nye funksjonelle valutaen (amerikanske dollar), men mener konsernets drift og produksjon er tilfredsstillende.

- Nedgangstider og usikkerhet i verdensøkonomien fortsetter å påvirke energietterspørselen og energiprisene. Urolighetene i finansmarkedene vil vi møte med ytterligere kostnadsreduksjoner, økt effektivitet og driftsmessige forbedringer, sier StatoilHydros konsernsjef Helge Lund.

Mer leteaktivitet

Nedgangen i justert driftsresultat fra første kvartal 2008 til første kvartal 2009 skyldtes hovedsakelig en nedgang i prisene på væsker og økte letekostnader på grunn av høyere leteaktivitet. Større avskrivningskostnader på grunn av høyere egenproduksjon og at nye felt har kommet i drift påvirker også.

Leteutgiftene i første kvartal 2009 var 5,2 milliarder kroner, sammenlignet med 3,9 milliarder kroner samme kvartal i fjor. Økningen skyldtes hovedsakelig høyere leteaktivitet og økte borekostnader. Det ble fullført til sammen 21 lete- og avgrensningsbrønner og èn leteforlengelse, 12 på norsk sokkel og ni internasjonalt. Av disse var tolv lete- og avgrensningsbrønner og en leteforlengelse bekreftede funn.

Nye felt

Samlet egenproduksjonen av olje og gass i første kvartal 2009 var 2,074 millioner fat oljeekvivalenter per dag, opp en prosent fra første kvartal 2008.

- Vi leverte rekordproduksjon og pålitelig drift under de første månedene av året. Oppstart av nye felt som Tahiti-feltet i amerikansk del av Mexicogolfen og Alve på norsk sokkel er milepæler som støtter opp under vår langsiktige vekststrategi, sier Helge Lund i en pressemelding.

Samlet væske- og gassløfting i første kvartal 2009 var 1,964 millioner foe per dag, sammenlignet med 1,836 millioner foe per dag i første kvartal 2008. Det var et overløft på 43,2 tusen foe per dag i første kvartal 2009, sammenlignet med et underløft i første kvartal 2008 på 35,9 tusen foe per dag.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.