KARRIERE

Statoil vurderer karakterer for alle ansatte

LØNN: Statoil-ledelsen er sparsomme med kommentarer til arbeidet med å videreutvikle karaktersystemet.
LØNN: Statoil-ledelsen er sparsomme med kommentarer til arbeidet med å videreutvikle karaktersystemet. Bilde: Erik Jørgensen
Dag Yngve Dahle
25. mars 2011 - 10:17

Statoils karaktersystemet gjelder alle ansatte som tilhører såkalt "individuelt avtaleområde", altså dem som ikke har tarifflønn. Nå vurderer selskapet å utvide karaktersystemet slik at det også vil gjelde tarifflønte.

Etter at Teknisk Ukeblad avslørte at Statoil gir Statoil gir ansatte karakterer kom det for en dag at ansatte med tarifflønn også ble gitt karakterer.

Det ble også klart at mange reagerte på karaktergivingen og hvordan karakterene ble gitt.

Venter i spenning

– Det viser seg at det gjaldt tariffert personell på enkelte installasjoner på sokkelen - totalt mellom 500 og 1000 personer. Mange av disse reagerte. Grunnene var at karaktersystemet ikke fungerte så godt. Det kom mange dårlige tilbakemeldinger fra de ansatte. Mange forsto ikke hvorfor de hadde fått karakterene de hadde fått. I enkelte tilfeller måtte karakterene endres. Det er et tegn på at systemet fungerte dårlig, sier Per Helge Ødegård, Statoil-ansatt og tillitsvalgt i Lederne, til Teknisk Ukeblad.

Per Helge Ødegård, Statoil-ansatt og tillitsvalgt i Lederne.
– Det viser seg at det gjaldt tariffert personell på enkelte installasjoner på sokkelen - totalt mellom 500 og 1000 personer. Mange av disse reagerte. Grunnene var at karaktersystemet ikke fungerte så godt. Det kom mange dårlige tilbakemeldinger fra de ansatte. Mange forsto ikke hvorfor de hadde fått karakterene de hadde fått. I enkelte tilfeller måtte karakterene endres. Det er et tegn på at systemet fungerte dårlig, sier Per Helge Ødegård, Statoil-ansatt og tillitsvalgt i Lederne, til Teknisk Ukeblad. Per Helge Ødegård. Lederne

Dette førte til at praksisen ble tatt opp internt. Nå er det satt ned et utvalg som vurderer saken.

– Utvalget skal vurdere om det er relevant med karakterer til tarifferte eller ikke. Vi vet ennå ikke utgangen av denne prosessen. Vi er spente, for å si det sånn, sier han.

Det betyr at tarifferte om kort tid kan oppleve at karaktersystemet også vil gjelde dem. I Norge har Statoil om lag 5500 ansatte med tarifflønn. Ødegård er sterkt kritisk:

– Tarifferte får sine lønnstillegg etter kollektive forhandlinger. Vi ser derfor ikke hensikten med å innføre karakterer for tarifferte, sier Ødegård.– Karakterer truer sikkerheten

Vil ikke si noe

Hvis tarifflønte også skal gis karakterer, vil karakterene ikke influere lønnsutviklingen.

For ansatte uten tarifflønn praktiseres systemet slik at karakterene avgjør opptil halvparten av lønnspotten for hver enkelt ansatt.

Statoil-ledelsen er ikke videre meddelsom når Teknisk Ukeblad ber om en kommentar til planene:

– Vi er opptatt av en kontinuerlig forbedring av systemet. Evalueringen startet i februar, og representanter for ledelsen og fagforeningene deltar. Arbeidet pågår nå, og konklusjoner og anbefalinger vil legges fram i løpet av våren. Det er derfor for tidlig å kommentere dette, sier Jannik Lindbæk jr., kommunikasjonsdirektør i Statoil.

Flere gir ansatte karakterer

Statoil gir ansatte karakterer

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.