OLJE OG GASS

Statoil vil doble levetiden på Oseberg Øst med borekampanje

Planlegger borekampanje for økt utvinning.

Statoil og partnerne i Oseberg Øst vil neste sommer starte en borekampanje på feltet, for å øke utvinningen.
Statoil og partnerne i Oseberg Øst vil neste sommer starte en borekampanje på feltet, for å øke utvinningen. Bilde: Øyvind Hagen/Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
3. juli 2014 - 11:24

Statoil skal øke utvinningsgraden på Oseberg Øst-feltet gjennom en borekampanje med oppstart sommeren 2015, melder selskapet i en pressemelding.

Målet er å øke utvinningsgraden fra 20 til 30 prosent, med mulighet for å bore enda flere brønner som skal gi en utvinningsgrad opp i 40 prosent.

Borekampanjen skal også kunne doble levetiden på Oseberg Øst-feltet.

Håper på dobling fra PUD-tall

– Vi forventer å øke utvinningsgraden på Oseberg Øst fra rundt 20 prosent til opp mot 30 prosent når vi borer de første planlagte brønnene. Vi har også sikret oss mulighet til å bore ytterligere brønner som vil ta utvinningsfaktoren opp mot 40 prosent, som er nesten en dobling i forhold til det vi hadde i Plan for utbygging og drift (PUD), sier Kjetil Hove, områdedirektør i Utvikling og Produksjon Norge i Statoil, i meldingen.

Oseberg Øst er den minste av plattformene i Oseberg-området. Den ligger 25 kilometer nordøst for Oseberg feltsenter.

Feltet er bygd ut med en integrert bore-, bolig- og produksjonsplattform med utstyr for førstetrinns prosessering. Reservoarene på feltet er lagdelt med begrenset kommunikasjon mellom lagene, noe som gjør utvinningen krevende sammenlignet med de andre Oseberg-feltene.

Maksimal produksjon er på om lag 75.000 fat olje til dagen. Vann og gass blir injisert i reservoaret for å øke oljeutvinningen.

Les også: Statoil pumper 700 millioner kroner inn i Heidrun

Bygger om flotell

Operatør Statoil og partnerne på feltet, Petoro, Total E&P og ConocoPhillips, har inngått en kontrakt med Prosafe Offshore for bruk av Safe Scandinavia i forbindelse med borekampanjen.Støttefartøyet Safe Scandinavia er i dag et flotell, men skal bygges om slik at det kan lagre og behandle borevæske og borekaks mens boreoperasjonene pågår.

Ved å flytte behandlingskapasiteten fra Oseberg Øst til Safe Scandinavia vil man lagre større mengder borekaks og borevæske. Støttefartøyet vil bidra til mer effektive boreoperasjoner, og gjøre det mulig å bore lengre brønner enn i dag.

Kontrakten har en varighet på tre år, med opsjon på å forlenge kontrakten med ett år om gangen i fire år.

Safe Scandinavia skal bygges om ved Westcon i Ølensvåg. 

 

– Vi har jobbet intenst for å få lønnsomhet i dette prosjektet, hvor det er tidskritisk å få ut gjenværende ressurser, og vi er fornøyd med å ha jobbet fram et godt konsept. Løsningen gir også mulighet til å videreutvikle feltet på lengre sikt, sier Hove.

Les også:

Hun skal kunne ligge 30 år permanent i et av verdens mest værharde områder

Her er alle funnene som er gjort i Norge siden nyttår

Slik skal «subsea-dödaren» hjelpe Statoil bort fra dyre jackuper  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.