KLIMA

Statoil utvikler egen CO2-teknologi

UÆRLIG? Statoil anklages for uærlig spill, siden de selv driver teknologiutvikling som konkurrerer med Mongstad-løsningene.
UÆRLIG? Statoil anklages for uærlig spill, siden de selv driver teknologiutvikling som konkurrerer med Mongstad-løsningene. Bilde: Scanpix
Ole K. Helgesen, Mona SprengerOle K. Helgesen, Mona Sprenger
3. mars 2011 - 07:28

Mange stiller spørsmål om Statoil i det hele tatt ønsker at CO2-prosjektet på Mongstad skal lykkes.

Selv hevder selskapet at det ikke er kritisk til aminbasert CO2-fangst. Men likevel utvikler Statoil en alternativ teknologi som kalles 3C. Og senest i januar fikk de godkjent tre patenter for teknologien, blant annet til rensing av kullkraft.

Les også:

Rolleblanding

Det norske selskapet Sargas mener Statoil ikke spiller med åpne kort.

– Dette bekrefter at Statoil ikke er troverdige hverken i ord eller handling. Selskapet konkurrerer som teknologiutvikler slik vi hevdet, og har holdt på i årevis. Det er nettopp denne rolleblandingen som Statoil benektet i Stortinget i juni 2010, som er grunnen til at Sargas ikke tok sjansen på å delta på Mongstad-testsenter. Det er ikke særlig vanskelig å se hvorfor Mongstad går sakte; Statoil utvikler egen teknologi samtidig som de ser andre i kortene, sier Henrik Fleischer, administrerende direktør i Sargas.

Les også: – CO2-fangst ble et politisk kompromiss

– Umoden teknologi

Informasjonsdirektør for teknologi, prosjekter og boring i Statoil, Eskil Eriksen, sier Statoils teknologi ikke konkurrerer med Mongstad-løsningene.

– Statoil vil følge sin teknologi- og utviklingsprosess for 3C på lik linje med andre teknologier. Konkret betyr det at vi gjennomfører de testene vi har påbegynt på Herøya. Deretter vil vi henvende oss til leverandørindustrien slik at de kan videreutvikle teknologien. 3C-teknologien er umoden og på forskningsstadiet og neste steg er derfor ikke besluttet.

Les også: Mot ny utsettelse på Mongstad

– Skal ikke selge teknologien

– Har dere ikke en interessekonflikt på Mongstad når dere selv jobber med en alternativ teknologi?

– Statoil driver fortløpende teknologiutvikling innenfor en rekke områder hvor Statoils har forretningsinteresser for å få ny teknologi i markedet og større konkurranse i leverandørmarkedet. Statoil har ingen ambisjon av å bli selger av 3C teknologien, verken på Mongstad eller andre steder. Det er generelt vår ambisjon å drive teknologi framover sammen med en eller flere samarbeidspartnere i industrien. Dersom 3C viser seg å være vellykket, vil det være en leverandør som vil ta den ut i markedet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.