OLJE OG GASS

Statoil utsetter to storprosjekter

Venter med beslutning til slutten av 2016.

Johan Castberg utsettes igjen.
Johan Castberg utsettes igjen. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
6. mars 2015 - 10:17

Både Johan Castberg og det konfliktfylte Snorre 2040-prosjektet blir utsatt ytterligere.

Det melder Statoil i dag.

– Castberg og Snorre 2040 er to store og viktige prosjekter i vår portefølje som det er viktig å finne gode og robuste utbyggingsløsninger for, sier Ivar Aasheim, direktør for feltutvikling på norsk sokkel.

Se interaktivt kart: Disse offshoreprosjektene står i fare for å bli avlyst

Slutten av 2016

Statoil og partnerne har gjennomført et omfattende arbeid for å utvikle kostnadseffektive løsninger for prosjektene.

– Vi ser at arbeidet gir resultater, og vi er opptatt av å dra full nytte av dette på en måte som sikrer en forsvarlig og lønnsom utnyttelse av ressursene i Snorre- og Johan Castberg-feltene. Den siste tids fall i oljepris understreker dette, understreker Aasheim.

Castberg-prosjektet får utsatt sin DG2 (beslutning om videreføring) til andre halvår 2016. Også Snorre 2040 får utsatt DG2 til fjerde kvartal 2016.

Både Johan Castberg og Snorre 2040-prosjektene har vært to relativt konfliktfylte prosjekter for Statoil. For Castbergs del - som lenge var det store håpet for ytterligere utvikling og produksjon i Barentshavet - er dette den tredje utsettelsen i rekken.

Les også: Barentshavet var oljeindustriens nye lekeplass. Nå utsettes prosjekter og funn leveres tilbake

Ingen garanti

Teknisk Ukeblad har tidligere meldt at tidligere konsernsjef Helge Lund ikke kunne garantere at det ble noe av prosjektet.

– Nei, det kan jeg ikke spikre. Men vi jobber hardt mot å modne frem det prosjektet til en konseptbeslutning før sommeren neste år. Målsettingen er å få dette til uansett. Det er en betydelig industriell utvikling. Barentshavet er stort og det er mye arbeid på leting som må gjøres. Når vi skal løfte nye prosjekter i nye områder uten infrastruktur, så er det mye mer krevende, fortalte Lund til Teknisk Ukeblad i fjor.

I dagens melding skriver Statoil at oljeprisen har bidratt til utsettelsen.

– Vi har gjort betydelige fremskritt med å redusere kostnadene for Johan Castberg. Dagens utfordringer knyttet til kostnader og oljepris gjør at vi må ta oss mer tid for å sikre at vi får full uttelling på tiltakene som er iverksatt, sier Aasheim.

Les også: Derfor treffer Lundin dobbelt så ofte som de andre leteselskapene

Konflikt mellom staten og Statoil

Snorre 2040 - som er et prosjekt for å forlenge levetiden til Snorre - har lenge vært en betent sak mellom Statoil og statens oljeselskap Petoro.

Frykten fra Petoros side er at hele 200 millioner fat kan bli liggende i bakken.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

– Dette er en tidskritisk investeringsbeslutning som vi må få tatt mens det ennå er tilstrekkelige ressurser igjen som gjør at vi kan forsvare en slik beslutning. Jo lenger vi venter, jo mer har vi produsert og jo mindre grunnlag er det for å ta en slik investering. Derfor mener vi det må komme en beslutning om konseptvalg i høst, fortalte kommunikasjonssjef Sveinung Sletten til Teknisk Ukeblad i 2013.

Etter fredagens vending i saken, uttaler Sletten til Teknisk Ukeblad at det er riktig å utsette beslutningen om videreføringen av prosjektet til fjerde kvartal i 2016.

Les flere nyheter om Barentshavet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.