OLJE OG GASS

Statoil usikker på In Aménas-produksjon

Det knytter seg usikkerhet til Statoils framtidige virksomhet i Algerie, varsler oljegiganten.

Gassanlegget i In Aménas fotografert fra en satellitt 8. januar.
Gassanlegget i In Aménas fotografert fra en satellitt 8. januar. Bilde: REUTERS
7. feb. 2013 - 15:07

Selskapets foreløpige årsrapport som ble lagt fram torsdag, viser at Statoils produksjon samlet vil gå ned i 2013, før den tar seg opp igjen.

Til tross for lavere produksjon i år, sier konsernsjef Helge Lund at selskapet er i rute fram mot 2020.

– I henhold til ambisjonen har vi økt produksjonen med 8 prosent i 2012, og vi har oppnådd en sterk økning i driftsresultatet. Vi er i rute til å nå målet om å produsere mer enn 2,5 millioner fat oljeekvivalenter (foe) per dag i 2020, sier Lund, som understreker at selskapets strategi ligger fast.

– Vi fortsetter å levere gode leteresultater og har lagt til mer enn 1,5 milliarder fat i nye ressurser. Vi utvikler vår sterke portefølje av prosjekter, inkludert Johan Sverdrup- og Skrugard-feltene og går inn i 2013 med en robust økonomisk posisjon, sier Lund i en pressemelding.

Les også: Statoil og BP trosset terrortrussel i Algerie

Terror-usikkerhet

Konsernsjefen deltok torsdag ikke på framleggingen av årsresultatet på London-børsen. I stedet var Lund blant dem som tok imot båren til avdøde Victor Sneberg, som ankom Bergen fra Algerie. Dermed er bårene til alle de fem norske Statoil-ansatte som ble drept i terrorangrepet i Algerie, kommet til Norge.

– Vi mistet fem av våre beste, sa konserndirektør for økonomi og finans, Torgrim Reitan, da han presenterte det foreløpige årsresultatet.

Tolv Statoil-ansatte klarte å komme seg i sikkerhet, da gassanlegget In Aménas i Algerie 16. januar ble rammet av terror. Anlegget har vært stengt siden da, og Statoil opplyser at det knytter seg usikkerhet til produksjonen fra In Aménasi framtiden. Men Reitan vil ikke opplyse hvor mange penger selskapet har tapt etter terrorangrepet og når anlegget kan åpnes for produksjon igjen.

– Vår første prioritet har vært å ta vare på folk og bringe så mange som mulig av våre ansatte sikkert hjem. Det er nødvendig å gjøre mange reparasjoner på anlegget, så det er altfor tidlig å si når en åpning kan skje, sier Reitan.

Som legger til at Statoil ikke vil ha sine ansatte tilbake på In Aménas før det er helt trygt.

Les også: Disse fagene gir jobb i «oljå»

Lavere produksjon

Statoil venter at veksten i produksjon av landbasert gass i USA i år blir rundt 25.000 foe lavere per dag sammenlignet med det som tidligere er antatt. Statoil har produsert noe mer gass til det europeiske markedet i fjor enn det som tidligere er anslått, og dermed blir denne produksjonen i 2013 redusert med om lag 15 tusen foe per dag.

Oljeselskapet opplyser at det er en del risiko knyttet til prognosene, blant annet på grunn av utsatt gassproduksjon, kundenes gassuttak og driftsregularitet.

Statoil hadde et resultat på 69,5 milliarder kroner i 2012, en nedgang på vel 9 milliarder kroner fra året før. Driftsinntektene var i fjor på 723 milliarder kroner, og dette var en økning fra 2011, da omsetningen var på 670 milliarder kroner.

Driftsresultatet var på 206,6 milliarder, en nedgang fra 211,8 milliarder i 2011.

Selskapet brukte vel 20 milliarder kroner på letevirksomhet i fjor, en økning på vel 2 milliarder fra 2011.Statoils styre foreslår at det utbetales et utbytte på 6,75 kroner per aksje for 2012.Statoil-aksjen var torsdag formiddag den nest mest omsatte aksjen på Oslo Børs, og steg 2,3 prosent etter at resultatet ble kjent.

Les også:

Hodejegere tror på god rekruttering til risikoland

Burde Statoil ta så høy risiko?

Nytt anlegg skal fange både CO2 og SO2  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.