KRAFT

Nytt anlegg skal fange både CO2 og SO2

 

4. feb. 2013 - 19:58

Nylig åpnet Shell-eide Cansolv Technologies Incorporated og det britiske energifirmaet RWE npower et nytt pilotanlegg ved Aberthaw-kraftverket i Wales.

Det nye anlegget skal fange både CO og svoveldioksid (SO2) fra det kullfyrte kraftverket.

Les også: Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning

Verdens første

Cansolv hevder at dette er verdens første anlegg som integrerer fangst av både CO2 og SO2.

Anlegget skal fange 90 prosent av CO2 fra kraftverket, og så nær som all SO2.

- Dette er en viktig milepæl for Cansolv og en klar demonstrasjon av vår innovative og banebrytende teknologi for karbonfangst, uttaler Cansolv-president Philippe Gauthier i en pressemelding.

Karl Anders Hoff, seniorforsker ved SINTEF Materialer og kjemi, mener det er spennende at denne prosessen nå skal testes ved et kraftverk.

- Det er jo et spennende konsept som jeg kjenner fra Cansolv selv og deres presentasjoner. Det er en relativt kompleks prosess som fungerer i teorien og i laboratoriet. Usikkerheten er knyttet til om det fungerer ved et kraftverk. Derfor er det bra om de får testet det i praksis over tid, sier han til Teknisk Ukeblad.

Les også: Ble størst i verden på vindkraft i løpet av 10 år

To fluer i et smekk

Utslipp av svoveldioksid er et kjent forurensningsproblem ved forbrenning av kull, og de fleste kullkraftverk har allerede montert anlegg for SO2-rensing.

Likevel kan bedre SO2-rensing være en forutsetning for å få på plass CO2-rensing ved mange kullkraftverk, mener Hoff. Dette skyldes at svoveldioksid binder seg til stoffene som skal fange CO2, slik at disse blir mindre effektive.

 

For høyt SO2-nivå i røykgassene gjør det dermet umulig å få til konvensjonell CO2-rensing. SO2-nivået i røyken kommer blant annet an på kullet man brenner – og naturligvis om det er installert teknologi for SO2-fangst.

Om kraftverkene installerer SO2-rensing, og hvilken teknologi de velger, avhenger av hvilke utslippskrav som stilles i nasjonale og regionale lovverk. Mange steder må SO2-nivået i røykgassen ligge langt under de tillatte grenseverdiene for utslipp før CO2-fangst er aktuelt.

- Mange kullkraftverk har allerede SO2-fjerning, men kanskje ikke teknologi som får SO2-nivået lavt nok ned. Andre steder, for eksempel i Australia, er SO2-nivået for lavt til at kraftverkene har installert rensing, men for høyt til at CO2-fjerning vil fungere. For disse kraftverkene kan et kombinert anlegg kanskje være interessant, forklarer Hoff.

Les også: Apple tar patent på iMølle

Mindre avfall

I Cansolvs integrerte anlegg brukes aminer til å fange både SO2 og CO2.

I pressemeldingen skryter firmaet av den såkalte regenerative prosessen, der aminene som brukes til å absorbere svoveldioksiden resirkuleres igjen og igjen. Dette skal ifølge Cansolv være mer kostnadseffektivt og føre til mindre avfall enn konvensjonelle teknikker for SO2-fangst.

- Cansolv er kjent for sin regenerative løsning for SO2-fjerning der man sitter igjen med ren SO2, i stedet for de mer konvensjonelle metodene som er å vaske ut SO2 ved bruk av sjøvann, eller å produsere gips fra kalk,sier Hoff.

Pilotanlegget ved Aberthaw skal nå teste hvor godt teknologien kan tilpasses Storbritannias kullfyrte kraftverk. Cansolv og RWE npower vil også jobbe sammen med britiske Environment Agency for å evaluere de miljømessige aspektene ved denne typen karbonfangst.

Les også:

Slik kan solkraft lønne seg i nord

Skal teste thorium i Halden

Brenner så mye gass at det er synlig fra verdensrommet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.