OLJE OG GASS

Statoil tildeler Mariner-kontrakt til Aker Solutions

Skal jobbe på den største britiske utbyggingen på mer enn ti år.

STORT: Mariner-feltet ble funnet i 1981, men har ennå ikke blitt bygd ut. Det inneholder omtrent 250 millioner fat olje. Statoil er operatør.
STORT: Mariner-feltet ble funnet i 1981, men har ennå ikke blitt bygd ut. Det inneholder omtrent 250 millioner fat olje. Statoil er operatør. Bilde: Statoil
27. juni 2014 - 15:03

Denne uken kom nyheten om at Aker Solutions mistet en milliardkontrakt med Total.

I dag bøter selskapet litt på skaden med en ny kontrakt for Statoil på Mariner-feltet, et felt som ligger omtrent 150 kilometer øst for Shetland på britisk sokkel.

Det dreier seg om en femårig avtale om levering av vedlikeholdsplanleggingssystemet i førdriftsfasen, og vedlikehold og modifikasjonstjenester under sammenkoblings- og ferdigstillingsfasen på feltet. Aker Solutions skal også være med i driftsfasen fra 2017.

Les også: Dette er de 10 rikeste i oljebransjen

Største på lenge

Gunnar Breivik, som er sjef for Statoil Production i Storbritannia, sier Mariner-utbyggingen er den største på britisk sokkel på over ti år.

– En stor del av den lokale verdiskapningen fra dette prosjektet vil komme i driftsfasen, og vi er fornøyd med de konkurransedyktige og kostnadseffektive løsningene som vi har oppnådd i den britiske forsyningskjeden. Denne kontrakten vil underbygge en betydelig direkte sysselsetting og i tillegg gi ringvirkninger i den nordøstlige delen av Skottland og Storbritannia, sier han.

Vanskelig å utvinne

Mariner-feltet inneholder omtrent 250 millioner fat olje. Det ble funnet allerede i 1981, men ingen har så langt klart å komme opp med en løsning som duger.

Det mener Statoil å ha funnet ut nå.

Selskapet har valgt et konsept som inneholder en produksjons-, bore- og boligplattform (PDQ) basert på stålunderstell med en flytende lagringsenhet (FSU). Boringen skal gjøres fra PDQ-riggen, mens en jack-up rigg skal bistå de første 4-5 årene.

Mariner-plattformen blir bygget nå.

Les også: Norske oljeleverandører flokker til Sør-Korea

55.000 fat

Den forventede oppstarten for feltet er 2017. Feltet skal produsere i minst 30 år og ha en platåproduksjon på 55.000 fat olje per dag.

Statoil er operatør for feltet med 65,11%, mens JX Nippon Exploration and Production Limited (28,89%) og Dyas UK Ltd (6%) er de andre lisenshaverne.

Les også: Mens Goliat sprekker kraftig, ble Gudrun og Ekofisk Sør billigere enn planen

Nytt forskningssenter skal få ned kostnadene i oljeindustrien

Aker Solutions splittes  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.