OLJE OG GASS

Nytt forskningssenter skal få ned kostnadene i oljeindustrien

Flere oljeselskaper og forskningsmiljøer skal samarbeide på Vestlandet.

UNDERVANNSFORSKNING: Forskningssenteret skal blant annet se på løsninger som kan gi sanntids informasjon om tilstanden til brønner og subseainstallasjoner.
UNDERVANNSFORSKNING: Forskningssenteret skal blant annet se på løsninger som kan gi sanntids informasjon om tilstanden til brønner og subseainstallasjoner. Bilde: UTC
14. mai 2014 - 10:13

Torsdag denne uken har NCE Subsea sin såkalte innovasjonsdag i Bergen, der det gjennomgående temaet er de teknologiske utfordringene i fremtidens subseaindustri.

Men et av de mest tilbakevendende problemene er de stadig økende kostnadene i industrien, som blant annet fått Statoil til å konkludere at prosjekter først er lønnsomme når oljeprisen er 100 dollar fatet.

I forrige uke kom også det statlige oljeselskapet Petoro på banen og krevde at oljebransjen blir mer effektive og samtidig halverer brønnkostnadene.

Flere aktører

Nå går Christian Michelsen Research (CMR) sammen med Universitetet i Bergen, Universitetet i Stavanger, Høgskolen i Bergen, International Research Institute of Stavanger (Iris) og Sintef Materialer og kjemi for å starte opp et forskningssenter med base på Vestlandet som skal se på hvordan kostnadene kan reduseres.

Så langt har selskaper som Petrobras, Statoil, Aker Solutions og One Subsea meldt sin interesse for å være med.

Norges Forskningsråd skal etter sommeren avgjøre om senteret får støtte. Går dette gjennom, kan det være i gang i løpet av andre kvartal neste år.

Forskningssenteret får det klingende navnet Integrated Well and Subsea Instrumentation (IWSI) og blir et såkalt Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) hvis søknaden til Forskningsrådet blir godkjent.

Les også: – Å øke utvinningsgraden med én prosent tilsvarer 75 operaer

Bruker ideer fra finans- og forsikringsovervåking

I korte trekk skal det forskes på løsninger som kan gi sanntids informasjon om tilstanden til brønner og subseainstallasjoner.

Det dreier seg blant annet om utvikling av ny sensorteknologi, utvikling av verktøy og modeller for sanntid prosessoptimalisering og teknisk integritet, utvikling av analyseverktøy som i sanntid beregner påliteligheten til målingene og utvikling av nye arbeidsprosesser for drift og vedlikehold som utnytter informasjonen i sanntid.

For å få alt dette til skal forskningssenteret se til andre systemer for sanntids risikostyring som blant annet brukes i bank- og forsikringsbransjen.

Les også: Her er sjefenes 10 råd til deg som skal velge utdanning

Tette skott

Formålet med det hele er å gi flere fagfelt innenfor industrien muligheten til å jobbe sammen og få tilgang på den samme informasjonen, noe som skal gjøre det mulig å ta bedre beslutninger om blant annet vedlikehold.

– Olje- og gassbransjen er preget av at teknologi og kompetanse er delt opp i ulike fagfelt, noe som har vært nødvendig for at det i det hele tatt skulle være mulig å bygge og drifte store og kompliserte installasjoner. Ulempen er at ettersom industrien har blitt større, så har det blitt til tettere skott mellom fagfeltene og lite sanntids informasjonsoverføring på tvers. Dette hindrer helhetlig drift og vedlikehold, forteller teknologidirektør Sveinung Botnen i CMR.

Les også: Dette er verdens største subsea-utbygging – Derfor er norsk leverandørindustri verdensledende

Vil redusere kostnader

Botnen forteller at et system som gir muligheten til å kommunisere på tvers av faggruppene vil gi bedre drift og reduserte vedlikeholdskostnader.  

Han illustrer med et eksempel om sanntidsmålinger av rustangrep. Hvis man får på plass et system som kan vise installasjonens virkelige tilstand, kan man slippe unødvendige og kostbare inspeksjoner eller bytting av komponenter som allerede fungerer.

– Et system som dette betyr at man kan ta vedlikeholdsbeslutninger på utstyr basert på nåværende tilstand, ikke på antatt tilstand, sier han.

Orlando Ribeiro er sjef for prosjektkoordinasjon i Petrobras. Han sier et forskningssenter som dette vil være svært interessant for selskapet.

– Ettersom ingen forsker på subsea sensortilgjengelighet og datakvalitet, har Petrobras planer om å støtte dette initiativet.

Les også: Disse subsea-grepene må oljeindustrien gjøre for å tilpasse seg fremtiden

Mange stipendiater 

Det er planlagt at mellom 11 og 15 PhD-stipendiater og 25-40 mastergrader skal utdannes for å gi industrien kompetansen som trengs på dette feltet.

Forskningssenteret skal ha et budsjett på 210 millioner kroner de neste åtte årene.

– Den nåværende kostnadsutviklingen kan ikke fortsette. Industrien trenger nye metoder og teknologi som gir mulighet for beslutninger basert på helhetlig forståelse av risiko i sanntid, fastslår Botnen.

Les også:

Her skal det forskes på økt oljeutvinning

Dette er verdens fem største oljefelt til havs

Dette er verdens største subsea-utbygging

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.