OLJE OG GASS

Statoil tapte budrunde i Irak

STATOIL: Vinner ikke alle budrunder.
STATOIL: Vinner ikke alle budrunder. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
11. des. 2009 - 12:45

Statoil bød sammen med russiske Lukoil på det store Halfaya-feltet sør i landet. Feltet har oljereserver på 4,1 milliarder fat.

Statoil ble så vidt slått av det et konsortium ledet av det kinesiske selskapet CNPC, som bød 1,40 dollar per fat og har som mål å produsere 535.000 fat per dag. Beløpet selskapene byr med er summen per fat de selv skal ha.

Ikke skrinlagt

Statoil bød 1,53 dollar per fat, opplyser Kai Nielsen, informasjonssjef i Statoil, til NTB.

– Vi lå marginalt etter vinneren. Det er på samme tid både ergerlig, men også tilfredsstillende fordi det viser at vi ikke har truffet skjevt i forhold til andres vurdering, sier Nielsen til NTB.

– Det hadde vært flott om vi hadde vunnet denne budrunden. Men vi har ikke skrinlagt Irak-planene, legger han til.

Han vil imidlertid ikke si noe om det er aktuelt for Statoil å by på noen av de fem feltene som auksjoneres bort lørdag.

Forhandlere fra 44 internasjonale oljeselskaper har samlet seg i Bagdad for å delta i budrunden på nye irakiske oljekonsesjoner. Budrunden fortsetter lørdag.

Desperat behov

Sammen med det norske selskapet deltar blant annet giganter som Shell, ExxonMobil og russiske Rosneft i konkurransen.

Tre av verdens største oljefelter var med i budrunden i Irak. Regjeringen i Bagdad har desperat behov for milliardinntektene som oljen fra de nye feltene vil gi.

De to største feltene der det nå skal tildeles konsesjoner, er West Qurna-2 i det sørlige Irak og Majnoon lenger øst, nær grensen mot Iran.

Feltene har alene antatte oljereserver på henholdsvis 12,6 milliarder og 12,9 milliarder fat og regnes for å være noen av de største og mest tilgjengelige oljeforekomstene som finnes i verden. Et konsortium ledet av oljegiganten Shell vant fredag budrunden om Majnoon.

Klart for gigantisk oljebudrunde i Irak

– Lave kostnader

Produksjon på de feltene som er med i helgens budrunde, vil kunne fordoble Iraks oljeproduksjon til nesten 5 millioner fat per dag og sende landet rett inn på listen over verdens største oljeprodusenter.

– Kombinasjonen av størrelsen på disse uutviklede oljereservene og det at Irak har en av verdens laveste kostnader for utvinning av olje, om lag 2 dollar per fat, gjør at det er lett å se at dette er attraktivt for oljeselskapene, sier Evan Pressman i forsknings- og analysefirmaet Ergo.

Også i fjor sommer tapte Statoil en budrunde om en oljekontrakt i Irak. Flere energianalytikere mente da hele budgivingen var en fiasko.

En rekke internasjonale olje- og gasselskaper kjempet om kontrakt på to gassfelt og seks oljefelt. Men avstanden mellom beløpet irakiske myndigheter krevde og det selskapene var villige til å gi, var for stor.

Iran-marerittet vokser for Statoil

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.