OFFSHORE

Statoil som smurt

SISTE INNSPURT: Konsernsjef Helge Lund er godt fornøyd med kvartalsresultatene i Statoil.
SISTE INNSPURT: Konsernsjef Helge Lund er godt fornøyd med kvartalsresultatene i Statoil. Bilde: Anders Steensen
Anders J. Steensen
3. mai 2005 - 13:03
Vis mer

Statoil har hatt for mange uhell og nestenuhell på sine operative enheter som kunne ha fått fatale følger.

– Selv om vi rent statistisk får stadig bedre resultater innen helse, miljø og sikkerhet, HMS, er vi fortsatt ikke i mål. Vårt mål er null, understreker Lund.

Han mener at selskapet må arbeide mer med å lære av de feil enkelte gjøre og dele disse erfaringene med flere operative enheter. Han avviser at veien å gå er enda flere prosedyrer og regler som må følges.

– Vi har nok prosedyrer og regler. Det som må til er aktivt lederskap. Folk må ut av kontorene. Oppstår feil og uhell, må det få konsekvenser. Ikke slik å forstå at enkeltpersoner mister jobben, men at de blir sendt ut på andre installasjoner for å bringe sine erfaringer videre slik at andre kan lære av den enkeltes erfaring.

– Gode HMS-resultater skyldes de rette holdningene, ikke bare de rette prosedyrer og regler, slår Lund fast.Mer penger i kassenArtikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Resultatet før skatt ble på hele 21,5 milliarder kroner. Dette er en forbedring på 33 prosent sammenliknet med samme kvartal i 2004. Resultatet etter skatt var på 6,8 milliarder, opp hele 44 prosent fra fjoråret.

– Vi ser effektene av 15 års internasjonal satsing. Volumene blir så store at de spiller inn på vårt resultat. Kvartalsresultatet viser at vår strategi er riktig: Høste maksimalt fra norsk sokkel og satse internasjonalt, sier konsernsjefen.

Også raffinerivirksomheten går så det suser. Aldri før har inntjeningen vært bedre. Området foredling og markedsføring kan derfor slå i bordet med et overskudd før finansposter på hele 2 milliarder kroner. Noe av dette skyldes gode marginer for Borealis, hvor Statoil er deleier i petrokjemivirksomheten.God drift

Lund er godt fornøyd med driften av Statoil. Forbedringsprogrammene går som planlagt. De store prosjektene har god fremdrift, og til tross for at Snorre og Vigdis var ute av drift i store deler av januar og februar, produserer selskapet som forutsatt 1,175 millioner fat oljeekvivalenter daglig.

Produksjonskostnadene er på 22,90 kroner per fat og synker fortsatt mot målet på 22 kroner. Lund mener at Statoil med dette viser at de har effektiv drift til tross for at en del av feltene nå går over mot haleproduksjon med gjennomsnitt høyere innstats for å få ut de siste oljedråpene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.