OLJE OG GASS

Statoil slapp billig i oljesand-saken i Canada

Statoils oljesandprosjekt i Alberta i Canada har vært under tiltale for brudd på vanntillatelsene i provinsen. De slapp billig unna.
Statoils oljesandprosjekt i Alberta i Canada har vært under tiltale for brudd på vanntillatelsene i provinsen. De slapp billig unna. Bilde: Ole K. Helgesen

Avgjørelsen er tatt i provinsdomstolen i Alberta. I stedet for de 19 opprinnelige tiltalepunktene har partene blitt enige om et nytt tiltalepunkt.

E-læring

I tillegg til boten er det besluttet at Statoil skal finansiere et e-læringsprogram om vannuttak med en drøy million norske kroner.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) reiser tirsdag til USA og Canada og skal selv besøke Statoils oljesandprosjekt i Alberta.

Overfor Aftenbladet.no sier ministeren at han alltid forventer at norske selskaper følger lover og regler når de opererer i andre land.

– Slik sett er ikke saken bra, men nå ser det bedre ut enn man fikk inntrykk av etter at tiltalen ble tatt ut, sier Borten Moe.

Les også: Statoil vedgår skyld i oljesand-rettssak

Statoil Canada anklaget for lovbrudd

Risikerte 60 millioner

Statoil opplyste selv om rettsavgjørelsen i en pressemelding mandag kveld.

– Statoil tar ansvar for at vi ikke fullt ut har etterlevd vilkårene i vanntillatelsen i denne perioden i 2008 og 2009, sier Lars Christian Bacher, direktør for Statoil Canada.

Statoil brøt vilkårene i lisensen ved å underestimere vannuttaket fra en godkjent vannkilde, ved å hente vann fra to vannhull som ikke var omfattet av lisensen, ved å bruke større åpninger i inntaksfilter enn det som var godkjent og ved å ikke måle vannuttaket slik tillatelsen krevde.

Dersom Statoil hadde blitt kjent skyldig i hele den opprinnelige tiltalen, kunne selskapet risikert en bot på inntil 11 millioner canadiske dollar, tilsvarende rundt 60 millioner norske kroner, meldte canadiske medier på sensommeren.

Omstridt prosjekt

– For Statoil har det vært viktig å samarbeide konstruktivt med miljømyndighetene i Alberta og fremskaffe informasjon for å klarlegge fakta i saken. Vi er tilfreds med at prosessen klargjør at Statoil ikke bevisst har brutt regelverket og at vi ikke har gitt feil informasjon mot bedre vitende, sier Bacher.

Oljesandprosjektet i Canada har vært svært omstridt, og miljøorganisasjonene Greenpeace og WWF har gått i bresjen for å få stanset det. Statoils generalforsamling har behandlet saken tre ganger, men har samtlige ganger avvist å trekke selskapet ut av prosjektet.

– Bør trekke seg ut

– Vi registrerer at Statoil sier at de tar ansvar for å ha brutt miljøforskriften. Det vi gjerne vil se er at Statoil tar sin del av ansvaret både for lokalmiljøet i Alberta og for verdens klima, og trekker seg ut av tjæresand. Det finnes ingen bærekraftig måte å utvinne tjæresand på, sier Martin Norman i Greenpeace i en kommentar til dommen.

– Olje- og energiminister Ola Borten Moe kan ikke være fornøyd med at Statoil er dømt for brudd på miljølovgivningen i Canada, fortsetter Norman.

Les også: Statoil risikerer gigantbot

Sender tjæresand i posten

Statoil tjener fett på oljesandprosjekt

Statoil selger oljesand i Canada

Les mer om:
Kommentarer:

Vi har byttet system for artikkelkommentarer. For å opprette brukerkonto, registrerer du deg med BankID.