OLJE OG GASS

Statoil skal utvinne 250 millioner nye fat olje i Brasil

Bygger ny plattform på Peregrino-feltet.

Statoil vil utvinne 250 millioner ekstra fat fra Peregrino-feltet i Brasil, ved en fase 2-utbygging.
Statoil vil utvinne 250 millioner ekstra fat fra Peregrino-feltet i Brasil, ved en fase 2-utbygging. Bilde: Statoil
Ina AndersenIna AndersenJournalist
27. feb. 2015 - 09:11

Peregrino-feltet

Peregrino-feltet ligger 85 km utenfor kysten av Brasil og havdypet er om lag 100 meter.

Utvinnbare reserver er anslått til 300-600 millioner fat olje.

Peregrino er et tungoljefelt, som er langt mer utfordrende å utvinne enn lettolje fordi den er seigere. 

Den første fasen i utbyggingen omfatter to bore- og brønnhodeplattformer og et skip for flytende produksjon, lagring og lossing (FPSO-skip). Plattformene er tilknyttet FPSO-skipet ved hjelp av strømningsrør og kabler.

Fase 2 skal gi 250 millioner ekstra fat olje fra feltet, og består av en ny brønnhodeplattform og borerigg.

Statoil og Sinochem er partnere på feltet.

Statoil leverte i slutten av januar inn utbyggingsplan for fase 2 av Peregrino-feltet til det brasilianske oljedirektoratet, melder selskapet.

Prosjektet omfatter en ny brønnhodeplattform og borerigg, og øker de utvinnbare ressursene på Peregrino-feltet med omkring 250 millioner fat.

Prosjektet omfatter investeringer på rundt 3,5 milliarder amerikanske dollar, som tilsvarer i underkant av 27 milliarder norske kroner.

Les også: Så mange av Aibels Sverdrup-jobber havner i Thailand

Petrobras ikke med

Statoil og partner Sinochem er de eneste lisenshaverne på feltet. Statsoljeselskapet Petrobras, som er involvert i en større korrupsjonsskandale i Brasil, er med andre ord ikke medeier på feltet.

Utbyggingen av fase 2 på feltet vil gjøre det mulig å forlenge den økonomiske levetiden. Så langt har feltet levert over 90 millioner fat etter produksjonsstart i april 2011.

– I løpet av prosjektets levetid vil det gi en rekke positive effekter for Statoils forsyningskjede og generere betydelige skatteinntekter til Brasil. Peregrino fase 2 vil styrke vår posisjon i landet og forsterke vårt langsiktige engasjement i utviklingen av Brasil, sier Pål Eitrheim, direktør og landsjef for Brasil, i en pressemelding.

Statoil poengterer at Brasil er et kjerneområde for selskapet, og at Peregrino-feltet er  et viktig og strategisk element i Statoils mål om å fortsette å bygge opp en sterk posisjon i landet.

Les også: Norske forskere skal finne ut om trefibre kan presse ut mer olje av reservoarene

Flere brønner

Den nåværende løsningen på feltet består av en brønnhodeplattform med en boreenhet, tilknyttet det eksisterende flytende produksjons-, lager- og losseskipet (FPSO).

Fase 2 vil øke produksjonen fra Peregrino-feltet ved å øke antallet produksjonsbrønner fra et nytt område (Peregrino Sørvest), som i dag ikke kan nås fra de eksisterende plattformene.

I alt 21 brønner, 15 oljeproduserende brønner og seks vanninjeksjonsbrønner, planlegges boret som del av fase 2-utbyggingen.

Basert på den nåværende planen ventes Peregrino fase 2 å bli satt i produksjon mot slutten av dette tiåret.

Les flere nyheter om Statoil.

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.