INDUSTRI

Statoil-pris til IRIS-forsker

Eric Cayeux ved International Research Institute of Stavanger får Statoils forskerpris 2012.

Erik Cayeux, forskningsleder og hodet bak DrillScene, viser verktøyet som kan endre boremetodene i industrien.
Erik Cayeux, forskningsleder og hodet bak DrillScene, viser verktøyet som kan endre boremetodene i industrien.Bilde: Elisabeth Tønnessen/UiS

Statoils forskerpris:

• Statoils forskerpris ble etablert i 1991. Prisen tildeles en forsker, forskningsgruppe eller institusjon i Norge som har utført arbeid av vesentlig betydning for selskapet.

 

• Prisen er en anerkjennelse av oppnådd forskningsresultat på høyt internasjonalt nivå. Den skal være en inspirasjon og støtte til den videre forskning innenfor fagområder som Statoil anser som viktig innenfor sin virksomhet.

 

• Norske universitet og forskningsinstitutt inviteres årlig til å nominere kandidater til prisen.

Han får prisen for sitt arbeid innen automatisert boring. Ifølge Statoil står han bak forskningsmessige gjennombrudd som vil få stor betydning i industriell anvendelse.

Statoils forskningsdirektør Karl Johnny Hersvik sier at Statoil er avhengig av forskning på  aller høyeste nivå når boreutfordringene blir mer komplekse.

Nødvendig bidrag

– Vi beveger oss lenger og lenger utenfor norsk kontinentalsokkel, og vi går dypere. Forskning i verdensklasse må til for å knekke teknologikodene som gjør Statoil i stand til å nå våre forretningsmål. I så måte har Eric Cayeux vært en god samarbeidspartner med sitt arbeid innen automatisert boring, sier Hersvik.

Prisen på 200.000 kroner og et kunstverk fra Håkon Bleken. Prisen ble overlevert Cayeux av Statoils forskningsdirektør Karl Johnny Hersvik i Trondheim tirsdag 17. april, skriver Statoil i en pressemelding.

Eric Cayeux, som er forskningsleder innen bore- og brønnmodellering ved IRIS (International Research Institute of Stavanger), er svært glad for anerkjennelsen.

Roser lagarbeid

– Dette var uventet, men veldig gøy, sa prisvinneren etter tildeligen.

– Prisen er en fin anerkjennelse for arbeidet som er gjort de siste seks-sju årene, og Statoil har vært veldig viktig for gjennomføringen av prosjektene. Instituttet har gjort arbeidet, men kunnskapen og støtten vi har mottatt både i gode og dårlige tider setter jeg veldig stor pris på. Det er kjekt at Statoil prioriterer boreautomatisering så høyt, sier Cayeux.

Priset før

Han ble i 2009 tildelt Sparebank 1 SR-Banks Innovasjonspris for 2009. Da også fikk han prisen for sitt arbeid med automatisert boring.

Innovasjonsprisen har til formål å fremme kommersialisering av forskningsresultater ved IRIS og UiS.

Les også: Nytt boreverktøy entrer scenen