OFFSHORE

Statoil - operatør i Iran

South Pars skal bygges ut med tre brønnhodeplattformer. Se større kart under.
South Pars skal bygges ut med tre brønnhodeplattformer. Se større kart under.

Det iranske selskapet Petropars har inngått en avtale med Statoil om en andel på opp til 40 prosent samt operatørskap for sokkeldelen av utbyggingen av fasene seks, sju og åtte i gassprosjektet South Pars i Den persiske gulf.

Dermed har Statoil kommet igjennom nåløyet og fatt et operatørskap på utsiden av norsk sokkel.

Statoils strategi for å utvide selskapets internasjonale oppstrømsaktiviteter har medført at selskapet i løpet av de siste to årene har åpnet nye kontorer i Brasil, Mexico, Saudi-Arabia og i Iran.

Avtalen om fasene seks, sju og åtte i South Pars er selskapets første utbyggingskontrakt i Midtøsten. Denne nye virksomheten er i tråd med norsk utenrikspolitikk, som oppfordrer til økt handelssamarbeid med Iran.

Feltet er ferdig utbygd om fire år. Statoils skal investere 2,3 milliarder kroneri denne perioden. Avtalen trer i kraft før 10. november 2002 hvor Statoil overtar operatørskapet.

South Pars skal bygges ut med tre brønnhodeplattformer forbundet med et gassbehandlingsanlegg på land via tre rørledninger. Etter planen skal feltet settes i produksjon ved utgangen av 2004.

Produksjonskapasiteten blir 100 millioner kubikkmeter per dag som er samme produksjonsvolum som for Troll-anlegget på Kollsnes. Av dette skal 80 millioner kubikkmeter eksporteres til andre iranske oljefelt for injeksjon som trykkstøtte. Resten av volumet av kondensat og LPG skal selges.

Petropars er operatør for utbyggingsprosjektet av landanlegget.

Petropars ble etablert i 1998. Selskapet er engasjert, enten som partner eller som operatør, i seks av de første 10 fasene av utviklingen av det gigantiske gass- og kondensatfeltet South Pars. National Iranian Oil Company (NIOC) eier 60 prosent av selskapet, mens IDRO, en organisasjon underlagt det iranske industriministeriet, eier 40 prosent.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.