OLJE OG GASS

Statoil og Wintershall inngår stor gassavtale

Skal levere 45 milliarder kubikkmeter gass de neste ti årene.

Statoil og Wintershall har inngått en stor gassforsyningsavtale som skal dekke til sammen 45 milliarder kubikkmeter gass til det tyske og andre nordvesteuropeiske markeder.
Statoil og Wintershall har inngått en stor gassforsyningsavtale som skal dekke til sammen 45 milliarder kubikkmeter gass til det tyske og andre nordvesteuropeiske markeder. Bilde: Håkon Jacobsen
20. nov. 2012 - 08:59

Som nest største gassleverandør til Europa har Statoil nå inngått en tiårsavtale med tyske Wintershall som skal sikre tilgangen på norsk naturgass i Tyskland.

Gassen skal leveres gjennom eksisterende rørledninginfrastruktur på norsk sokkel.

– Avtalen er en bekreftelse på viktigheten av naturgass i utformingen av det langsiktige tyske energisystemet, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Les også: Klimamål kan gi enorm krafteksport

Verdt 100 milliarder

Statoil opplyser til NTB at avtalen tilsvarer en verdi på nærmere 100 milliarder kroner, med utgangspunkt i dagens gasspriser.

Dermed er dette en kontrakt på størrelse med avtalen Statoil gjorde med britiske Centrica i fjor, som sikret Statoil leveranse til fem prosent av det britiske markedet.

Gjennom avtalen med Wintershall skal Statoil dekke opp mot seks prosent av det samlede tyske gassforbruket, tilsvarende det årlige forbruket til over to millioner tyske husstander.

Tyskland er det nest største gassmarkedet i Europa, med et forbruk på 80 milliarder kubikkmeter naturgass per år.

– Avtalen viser at norsk naturgass fortsatt er konkurransedyktig i den tyske energimiksen. Rikelig tilgang på naturgass og etablert infrastruktur sørger for langsiktig forsyningssikkerhet, sier Statoils konsernsjef Helge Lund i en kommentar.

Han mener gassavtalen kan bidra til ytterligere reduksjon av tyske CO2-utslipp.

Les også: 

Rådyr norsk gass gir blodrøde tall

Tyskere gjør produksjonsbyks  

Avgjørende

Lund var tirsdag i Tyskland i forbindelse med avtaleinngåelsen.

Statoil har de siste årene lagt vekt på at de satser på Norges framtid som gassnasjon når oljereservene etter hvert er hentet opp. Men satsing på gass krever store investeringer i gassrør og feltutbygginger og en gasspris som gjør salg av ressursene lønnsomt.

Funnene av skifergass har gjort Nord-Amerika selvforsynt med gass, og derfor er langtidsavtaler med markedene i Europa viktige for at Statoil skal satse på gass.

I oktober inngikk Statoil en milliardavtale med Wintershall om Statoil og Wintershall inngår gigantavtale i flere olje- og gassfelt i Nordsjøen. Avtalen ga Statoil et nettoutbytte på 8,2 milliarder kroner.

Gassen til det tyske og nordvest-europeiske markedet vil føres i land på Dornum og Emden i Nord-Tyskland, gjennom rørledningene Europipe I og II og Norpipe.

Les også:

Kull fortrenger gass i Europa  

Forventer 200 milliarder i investeringer på sokkelen

– Vi trenger hver eneste dråpe av norsk olje

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.