IT

Statoil med omstridt it-plattform

NY: Statoils avtale med IBM skal føre til løsninger som gir bedre beslutninger om drift og vedlikehold og mer optimal produksjon, men metoden er omstridt.
NY: Statoils avtale med IBM skal føre til løsninger som gir bedre beslutninger om drift og vedlikehold og mer optimal produksjon, men metoden er omstridt. Bilde: Øyvind Hagen, Statoil
Espen Zachariassen
26. mai 2010 - 14:05

Statoil har inngått en fem års avtale om pilotering og utrulling av IBMs industrirammeverk, Integrated Information Framework (IIF).

Løsningen kan øke utvinningsgraden og gi mer kontroll med vedlikehold og produksjon.

Samtidig er den omstridt fordi ekspertisen kan samles på færre steder på land og redusere sysselsettingen langs kysten.

Les mer om IIF her: Endrer hele oljebransjenNorsk teknologi

IBMs IIF er et resultat av et forskningsprosjekt for å utvikle smarte løsninger for integrerte operasjoner (IO).

Industrirammeverket er utviklet av norsk ekspertise ved IBMs Centre of Exellence (CoE) for olje og gass i Stavanger.

Her har blant andre Statoil vært med på piloter i utviklingsprosjektet.Første løsning på gang

Kontrakten omfatter utrulling og implementering av IIF over cirka tre år, samt en fem års avtale om tjenester knyttet til applikasjonshåndtering.

Ved siden av utrullingen vil Statoil kjøre et prosjekt for å utvikle den første applikasjonen som skal brukes oppå IBMs rammeverk.Omstridt

IIF beskrives som neste generasjon IO i petroleumsindustrien og skal kunne forbedre overvåking og optimalisering av produksjon, drift og vedlikehold.

Oljeindustriens Landsforening har store forventninger til rammeverket, med mulighet for at ekspertbistand og vedlikehold kan flyttes ut til leverandørene.

Fagforeningene er mer skeptisk oghar ikke san for at en amerikansk turbinleverandør skal fjernovervåke virksomhet i Nordsjøen fra den andre siden av Atlanteren.

Les mer her: Skeptisk til ny overvåkingGjennombrudd

- Dette er et gjennombrudd for IBM og Centre of Excellence i Stavanger. Vi er stolte av å bli valgt som Statoils strategiske partner i utviklingen av dette rammeverket, som vil gjøre det mulig å integrere og utveksle informasjon på tvers av Statoils installasjoner. Det viser at IBM kan bidra til fremtidsrettet verdiskaping på norsk sokkel, sier administrerende direktør Morten Thorkildsen hos IBM i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.