IT

Endrer hele oljebransjen

Espen Zachariassen
12. apr. 2010 - 07:46
Vis mer

STAVANGER: Frem til 2015 skal oljesektoren innføre neste generasjons integrerte operasjoner.

Det betyr en langt mer avansert overvåking av plattformene fra land enn hva dagens løsninger kan by på.



Global kontroll

Med full utnyttelse kan et selskap greie seg med noen få landbaserte operasjonssentre for hele sin produksjonsvirksomhet globalt. Til sammenligning betjener dagens sentre bare noen få plattformer hver.

Ifølge Oljeindustriens Landsforening (OLF) ligger IBM lengst fremme på dette området. Selskapets Center of Excellence i Stavanger har spesialisert seg på integrerte operasjoner.



Samarbeid

Utviklerne her har laget løsningen Integrated Information Framework (IIF) i samarbeid med Statoil, Aker Solutions, ABB og SKF, samt øvrige ressurser i eget konsern.

Dette er første gang det er blitt et produkt av noe man har utviklet i det norske IBM-systemet. Her på berget er selskapet i hovedsak en salgsorganisasjon, men i Stavanger er teknologimiljøet blitt forsterket etter etableringen av senteret for drøyt tre år siden.

Den nye generasjonen IO innebærer en utvikling fra dagens forholdsvis enkle kommunikasjon mellom land og plattform.



Gule sider

Nå skal informasjon fra alle plattformer med både nye og gamle teknologiske løsninger fra ulike leverandører samles på én plattform. Det inkluderer også data fra leverandørindustrien.

Jon Stærkebye, global direktør olje og gass, IBM.
Nå skal informasjon fra alle plattformer med både nye og gamle teknologiske løsninger fra ulike leverandører samles på én plattform. Det inkluderer også data fra leverandørindustrien.OPPSLAG: IBMs globale olje- og gassdirektør, Jon Stærkebye beskriver IIF som å slå opp i gule sider for å få informasjon om produksjon og vedlikeholdsbehov. Espen Zachariassen

– Dette fungerer som gule sider. Overvåkings- eller kontrollprogrammer på land spør etter og mottar automatisk informasjon om brønner, utstyr og prosesser, forklarer Jon Stærkebye, divisjonsdirektør for IBMs olje- og gassvirksomhet globalt. Den stillingen inkluderer ansvaret for senteret i Stavanger.



Sanntidsdata

– IIF er et lag som henter sanntidsdata fra de ulike installasjonene – informasjon du trenger til ulike oppgaver, som optimalisering av produksjonen, overvåking av pumper eller trykk og temperatur i en brønn, forklarer industriarkitekt Øystein Haaland ved IBM CoE.

– IIF er et lag som henter sanntidsdata fra de ulike installasjonene – informasjon du trenger til ulike oppgaver, som optimalisering av produksjonen, overvåking av pumper eller trykk og temperatur i en brønn, forklarer industriarkitekt Øystein Haaland ved IBM CoE.SAMLER: IBM CoE og industriarkitekt Øystein Haaland i Stavanger har laget neste generasjon integrerte operasjoner, som kan gi en fullstendig omlegging av oljeindustrien. Foto: Espen Zachariassen Espen Zachariassen

– På land må denne informasjonen mates inn i ulike analyseverktøy for at man skal kunne ha et oversiktsbilde av situasjonen til enhver tid, sier Haaland.



Sene kvelder

– Selv om du har 10 plattformer, kan du ha oversikt fra ett sted. I dag finnes det flere løsninger som gir deg oversikt innenfor enkeltprosesser, mens vi her kan se alle feltene, enten det gjelder Nord-Europa eller hele verden, forklarer han.

Haaland innrømmer at det gikk med mang en sen lørdagskveld før man fant løsningen på å sy sammen et villnis av ulike it-løsninger fra ulike leverandører.

– Det kan jo være et mareritt å administrere ulike systemer fra forskjellige tidsperioder og leverandører. Nøkkelen lå i å plassere et semantisk verktøy imellom, kalt Reference semantic model. Da unngår vi problemet med å få ikke-kompatible applikasjoner til å snakke sammen. I stedet sørger vi for levering av de ulike dataene via én integrasjonsplattform, sier Haaland.



Gir alt videre

IIF er bygget på en tjenesteorientert arkitektur (SOA) og basert på åpne industristandarder fra blant andre ISO.

– Dette er ikke teknologi vi har tenkt å sitte på alene, men vil gjøre tilgjengelig for alle for å kunne utvikle dette videre, er begrunnelsen til Øystein Haaland.



De store må på banen

Standardiseringen er en viktig forutsetning for bransjen.

– Her må også de andre store it-leverandørene komme på banen. Selskaper som Microsoft, SAP og Oracle er partnere som bransjen er avhengig av i de videre prosessene, sier fagsjef for integrerte operasjoner Thore Langeland hos OLF.



Snur alt på hodet

– Hele oljeindustrien kommer til å bli endret når all drifts- og produksjonsdata kan integreres, sier Langeland til Teknisk Ukeblad.

Andre generasjon IO er planlagt innført frem til 2015, og Langeland har store forventninger til gevinstene.

OLF: Fagsjef for integrerte operasjoner Thore Langeland. OLF
– Det nye integrasjonsverktøyet med tilgang til informasjon fra alle teknologier og fra leverandørene, gir bedre data og dermed bedre analyser og raskere og bedre beslutninger. Det øker utvinningsgraden. De største oljeselskapene regner med å hente ut olje for 300 milliarder kroner ekstra ved hjelp av IO, men anslagene kan nok økes, mener IO-sjefen.



Leverandørene overtar

– Vi snakker om en globalisering av bransjen, der ekspertene ikke behøver å befinne seg ved et kompetansesenter i Bergen. Kanskje kan en leverandør som General Electric overvåke turbinene de har levert hjemme fra USA, sier Langeland.

Mens det i dag finnes ulike ekspert- og kontrollsentre nærmest på hvert nes langs kysten, kommer antallet til å krympe.

– Her blir det nok en diskusjon med politikere som ser for seg lokale løsninger.



Ansatte reagerer

Langeland regner også med diskusjon med de ansatte i oljeselskapene.

– Oljeutvinning vil handle mer og mer om data, analyser og modeller. Det betyr en akademisering av bransjen, med større andel mennesker på land. Slike endringer fører alltid til diskusjoner, og det både bør og skal det gjøre.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.