OLJE OG GASS

Statoil med nytt funn i Barentshavet

Har funnet opptil 54 millioner fat olje i Drivis-prospektet.

West Hercules drilling well number 100 at the Nunatak prospect in the Barents Sea.
West Hercules drilling well number 100 at the Nunatak prospect in the Barents Sea. Bilde: Ole Jørgen Bratland/Statoil
2. mai 2014 - 09:41

Statoil har nylig fullført en undersøkelsesbrønn i Drivis-prospektet i Barentshavet, 15 kilometer sørvest for Johan Castberg-feltet og 230 kilometer nordvest for Hammerfest.

Oljedirektoratet skriver i en melding at det primære målet for brønnen var å finne petroleum i reservoarbergarter av mellom- og tidligjura alder (Stø-, og Nordmelaformasjonen), mens det sekundære målet var å finne petroleum i reservoarbergarter av sentrias alder i Fruholmenformasjonen.

Les også: – Må ha en løsning på plass før de begynner å bore lenger nord

Varierende reservoarkvalitet

Direktoratet skriver videre at brønnen traff en brutto gasskolonne på 68 meter i Støformasjonen og en brutto oljekolonne på 86 meter i Stø- og Nordmelaformasjonen.

Reservoarkvaliteten i Støformasjonen karakteriseres som meget god, Nordmelaformasjonen som variabel og Fruholmenformasjonen som dårlig.

Opptil 54 millioner fat olje

Statoil anslår at det ligger mellom 44 og 63 millioner fat utvinnbare oljeekvivalenter i Drivis, hvorav 42 til 54 millioner fat er olje.

Drivis er den femte og siste letebrønnen i Johan Castberg-området. Den konkluderer en ettårig letekampanje som ikke har levert helt som Statoil har forventet. Av de fem brønnene som har blitt boret, har bare to ført til oljefunn.  

Erik Strand Tellefsen, direktør for feltutvikling i Nord Norge, sier at selskapet nå skal analysere resultatene for programmet for å finne ut hva de kan bety for en fremtidig utbygging av Castberg-feltet.

Usikkert om løsning

Det hersker fremdeles usikkerhet rundt hva slags utbyggingsløsning Statoil skal velge.

Den opprinnelige løsningen var en halvt nedsenkbar plattform og ilandføring til en terminal på Veidnes, men begrensede funn har fått Statoil til å vurdere lønnsomheten i prosjektet.

Selskapet har derfor lansert muligheten for å bygge et produksjonsskip på feltet og droppe ilandføringen av oljen. Både olje- og energiminister Tord Lien, oljedirektør Bente Nyland og Petoro-sjef Grethe Moen er i mot disse planene.

Les også: Finnmark frykter for ilandføringen etter ny letebom

Boret til 2029 meter

Drivis-brønnen ble boret til et vertikalt dyp på 2029 meter under havflaten, og ble avsluttet i Fruholmenformasjonen av sentrias alder på 345 meters havdyp. Brønnen blir nå permanent plugget og forlatt.

Les også: «When the going gets tough, the tough get going»

Dette er de største utfordringene med oljeutvinning i Barentshavet

På 90-tallet var prosjektene lønnsomme ved 12 dollar fatet. Nå må de ha over 100  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.