TUMENER

Statoil må ta oljesandkritikk på alvor

Nå må Statoil-ledelsen opptre ydmykt og lytte til kritikken fra sin tidligere direktør i Canada, skriver ansvarlig redaktør Tormod Haugstad.

16. mai 2012 - 08:41

http://tumigrer.tu.no:8080/migrator/ws/publication/www.tu.no/resource/binary/145980Kritikken mot Statoils oljesandutvinning i Canada har vært der helt siden selskapet kjøpte seg inn i forekomstene i 2007. Foran og under hver eneste generalforsamling er det aksjonærer som ytrer seg kritisk.

Denne uken har miljøorganisasjonene mobilisert på nytt. WWF, Greenpeace, Samisk kirkeråd og Concerned Scientists har hentet en indianerhøvding til Norge for å holde debattmøter landet rundt med kampanjen «Vi eier Statoil!».

Statoil har et samfunnsansvar og må kontinuerlig stille seg spørsmål om deler av virksomheten bryter med selskapets etiske verdier. Men det er også naivt av kritikerne å tro at Statoil skal la seg presse ut av oljesandvirksomheten.

Statoil har i over 10 år vært et børsnotert selskap som hver eneste dag konkurrerer med noen av verdens største oljeselskaper der målet hele tiden er å skape størst mulig verdier for sine aksjonærer, deriblant den norske stat som eier 67 prosent av selskapet.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe, også kalt «Olje-Ola» for sin iver etter å tilfredsstille oljenæringen, opptrer helt korrekt når han ikke blander seg inn i selskapets disposisjoner. Vi så hvordan det gikk da næringsminister Trond Giske gjorde dette overfor Telenor.

Verken Borten Moe eller partikollega og tidligere statsråd i samme departement, Marit Arnstad, som er nestleder i Statoil-styret, er personlig tilhengere av oljesandutvinning, men de aksepterer at Statoil skaffer seg ressurser både av oljesand og skifersand for å tjene penger.

Et av Statoils beste argumenter for å investere i Alberta har vært at selskapet er så gode på teknologi at de kan utvinne olje med mindre utslipp av klimagasser enn sine konkurrenter.

Statoils tidligere direktør i Canada, Robert Skinner, som er en av verdens fremste eksperter på ukonvensjonell olje, mener Statoils miljøskryt er en klimabløff og at selskapet gjør dette for å tilfredsstille norske politikere.

Vi har ikke grunnlag for å slå fast om Skinners kritikk er berettiget, men den må tas på alvor av Statoil.

Når selskapets ledelse i Canada hevder at de har utviklet en ny teknologi som kan revolusjonere utvinningen, bør det være sant. Men vi avventer dokumentasjon.

Statoil har utviklet seg til å bli et av verdens største oljeselskaper fordi de på norsk sokkel har utviklet kunnskap og kompetanse som er unik. Dette må selskapet få utnytte også i andre deler av verden.

Derfor vet selskapet best når tiden er inne til å tre ut av oljesand uten store økonomiske tap.

 

Fikk du med deg disse sakene?

– Statoil bløffer om oljesand og klima

– Godt at sannheten kommer frem

Vil få ned skyhøye oljesandutslipp

Statoil slapp billig i oljesand-saken i Canada

En million oljesand-fat 

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.