OLJE OG GASS

Statoil har funnet mer rundt Valemon

Transocean Leader har funnet olje, gass og kondensat nord for Valemon-feltet. Disse ekstra fatene vurderer man å knytte opp mot Valemon.
Transocean Leader har funnet olje, gass og kondensat nord for Valemon-feltet. Disse ekstra fatene vurderer man å knytte opp mot Valemon. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. apr. 2014 - 09:41

Statoil har funnet mer ressurser i Valemon Nord-prospektene i Nordsjøen. Dette melder både Statoil og Oljedirektoratet i dag.

Det er snakk om to brønner Statoil har boret, lokalisert om lag seks kilometer nord for Valemon-feltet.

Funnene er relativt små, og er foreløpig estimert til å være på totalt mellom 3 og 12 millioner Sm3 utvinnbare oljeekvivalenter.

– Tilfører verdi

I en melding uttrykker Statoil glede over funnet.

– Vi er godt fornøyd med å ha gjort et nytt funn i nærheten av Valemon gass- og kondensatfelt som er under utbygging. Ved å påvise ytterligere volumer i området øker vi reservene i Valemon Unit og tilfører verdi til feltutviklingen, sier Irene Rummelhoff, letedirektør for norsk sokkel i Statoil.

For øyeblikket holder Statoil på med utbyggingen av Valemon-prosjektet. Ifølge selskapet selv regner man med at Valemon kan flyttes fra verftet i Sør-Korea mot slutten av våren, og at produksjonen kan starte som forventet i fjerde kvartal i år.

Les også: Statoils «store Korea-test» kommer seg ikke av gårde i mars likevel

Olje, gass og kondensat

De to brønnene som ble boret, viste både olje, gass og kondensat.

Den ene brønnen påtraff en 74 meter brutto gasskolonne i Tarbert- og øvre Nessformasjon i midtre jura, hvorav 20 meter i sandsteiner med dårlig til god reservoarkvalitet. I midtre og nedre Nessformasjonen ble det påtruffet en 45 meter oljekolonne, hvorav 16 meter i sandstein med god reservoarkvalitet, ifølge Oljedirektoratet.

Det ble også påtruffet en 38 meter kondensatkolonne i sandstein med dårlig reservoarkvalitet.

– I tillegg ble det påtruffet kondensat i midtre jura sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet i Cookformasjonen, skriver OD.

Les også: Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon

100 meter gasskolonne

Den andre brønnen som har blitt boret, påtraff en om lag 100 meter brutto gasskolonne i sand av uspesifisert jura alder og i Brentgruppen, hvorav 40 meter i sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet.

– I Nansenformasjonen i nedre jura ble det påtruffet en 38 meter gasskolonne, hvorav 32 meter i sandsteiner med dårlig til god reservoarkvalitet. I Eirikssonformasjonen i nedre jura, ble det påtruffet en 77 meter gasskolonne, hvorav 31 meter i sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet, skriver OD.

– Petroleum ble også påtruffet i midtre jura og nedre jura sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet i Cook- og Raudeformasjonen, men det er foreløpig uavklart om det er olje, kondensat eller gass. Det er ikke påtruffet petroleum/vann-kontakter i brønnene, heter det videre.

Letebrønnene 34/10-54 S og 34/10-54 A ligger i Valemon Unit i Nordsjøen.

Statoil er operatør med en eierandel på 53,775 prosent. Partnerne er Petoro AS (30 prosent), Centrica Resources (Norge) AS (13 prosent) og A/S Norske Shell (3,225 prosent).

Les også:

Huldra kunne produsert til 2015. Nå blir den stengt ned

Kinesere borer «hemmelig hull» i Verdens tak

USA bruker mer olje enn Kina, Japan og Russland til sammen - hver dag  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.