OLJE OG GASS

Statoil har funnet mer rundt Valemon

Transocean Leader har funnet olje, gass og kondensat nord for Valemon-feltet. Disse ekstra fatene vurderer man å knytte opp mot Valemon.
Transocean Leader har funnet olje, gass og kondensat nord for Valemon-feltet. Disse ekstra fatene vurderer man å knytte opp mot Valemon. Bilde: Harald Pettersen/Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
11. apr. 2014 - 09:41

Statoil har funnet mer ressurser i Valemon Nord-prospektene i Nordsjøen. Dette melder både Statoil og Oljedirektoratet i dag.

Det er snakk om to brønner Statoil har boret, lokalisert om lag seks kilometer nord for Valemon-feltet.

Funnene er relativt små, og er foreløpig estimert til å være på totalt mellom 3 og 12 millioner Sm3 utvinnbare oljeekvivalenter.

– Tilfører verdi

I en melding uttrykker Statoil glede over funnet.

– Vi er godt fornøyd med å ha gjort et nytt funn i nærheten av Valemon gass- og kondensatfelt som er under utbygging. Ved å påvise ytterligere volumer i området øker vi reservene i Valemon Unit og tilfører verdi til feltutviklingen, sier Irene Rummelhoff, letedirektør for norsk sokkel i Statoil.

For øyeblikket holder Statoil på med utbyggingen av Valemon-prosjektet. Ifølge selskapet selv regner man med at Valemon kan flyttes fra verftet i Sør-Korea mot slutten av våren, og at produksjonen kan starte som forventet i fjerde kvartal i år.

Les også: Statoils «store Korea-test» kommer seg ikke av gårde i mars likevel

Olje, gass og kondensat

De to brønnene som ble boret, viste både olje, gass og kondensat.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den ene brønnen påtraff en 74 meter brutto gasskolonne i Tarbert- og øvre Nessformasjon i midtre jura, hvorav 20 meter i sandsteiner med dårlig til god reservoarkvalitet. I midtre og nedre Nessformasjonen ble det påtruffet en 45 meter oljekolonne, hvorav 16 meter i sandstein med god reservoarkvalitet, ifølge Oljedirektoratet.

Det ble også påtruffet en 38 meter kondensatkolonne i sandstein med dårlig reservoarkvalitet.

– I tillegg ble det påtruffet kondensat i midtre jura sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet i Cookformasjonen, skriver OD.

Les også: Etter 16,5 millioner arbeidstimer er hissige Gudrun i produksjon

100 meter gasskolonne

Den andre brønnen som har blitt boret, påtraff en om lag 100 meter brutto gasskolonne i sand av uspesifisert jura alder og i Brentgruppen, hvorav 40 meter i sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet.

– I Nansenformasjonen i nedre jura ble det påtruffet en 38 meter gasskolonne, hvorav 32 meter i sandsteiner med dårlig til god reservoarkvalitet. I Eirikssonformasjonen i nedre jura, ble det påtruffet en 77 meter gasskolonne, hvorav 31 meter i sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet, skriver OD.

– Petroleum ble også påtruffet i midtre jura og nedre jura sandsteiner med dårlig reservoarkvalitet i Cook- og Raudeformasjonen, men det er foreløpig uavklart om det er olje, kondensat eller gass. Det er ikke påtruffet petroleum/vann-kontakter i brønnene, heter det videre.

Letebrønnene 34/10-54 S og 34/10-54 A ligger i Valemon Unit i Nordsjøen.

Statoil er operatør med en eierandel på 53,775 prosent. Partnerne er Petoro AS (30 prosent), Centrica Resources (Norge) AS (13 prosent) og A/S Norske Shell (3,225 prosent).

Les også:

Huldra kunne produsert til 2015. Nå blir den stengt ned

Kinesere borer «hemmelig hull» i Verdens tak

USA bruker mer olje enn Kina, Japan og Russland til sammen - hver dag  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.