OLJE OG GASS

Statoil-glipp om Ormen Lange

LANDANLEGG: Mottaks- og prosesseringsanlegget for gassen fra Ormen Lange. Herfra eksporteres gassen til Easington i England
via en 1300 kilometer lang rørledning.
LANDANLEGG: Mottaks- og prosesseringsanlegget for gassen fra Ormen Lange. Herfra eksporteres gassen til Easington i England via en 1300 kilometer lang rørledning. Bilde: HYDRO
Mona StrandeMona StrandeJournalist
31. mai 2007 - 09:07

Statoil fjernet i går en plansje om store overskridelser på Hydros gigantprosjekt Ormen Lange fra sin investorpresentasjon på nettet, etter kjeft fra Hydro.

Visste ingenting

I plansjen gikk Statoil langt i å så tvil om hele fremdriften i Hydro-prosjektet Ormen Lange, som Hydro etter reglene er de eneste som skal uttale seg om. Statoil-sjef Helge Lund skal ikke ha visst at følsom Ormen Lange-informasjon fantes i Statoil plansjer.

- Du må spørre operatøren Hydro om Ormen Lange, svarte Lund gjentatte ganger etter pressekonferansen, ifølge Dagens Næringsliv.

Store kostnadsøkninger

I plansjen skriver Statoil at Ormen Lange viser "betydelige kostnadsøkninger". Hvor store kostnadsøkninger det er snakk om, sier Statoils presentasjonsmateriale ingenting om, men at Statoil hadde lagt denne informasjonen inn i presentasjonen, førte til oppstandelse i Hydro.

- Det var ikke koordinert med Hydro å gå ut med denne informasjonen. Det er operatørens ansvar å kommunisere om prosjektets fremdrift. Vi ble overrasket, for å si det forsiktig, sier kommunikasjonsdirektør Cecilie Ditlev-Simonsen til DN.

- Misvisende informasjon

Hun forteller at Hydro fikk flere henvendelser fra media og analytikere som oppfattet dette som ny informasjon om Ormen Lange.

- Informasjonen var misvisende og bidro til å skape misforståelser. Statoil oppga for eksempel at Ormen Lange var 91,3 prosent ferdig i mars. Det riktige tallet er 94 prosent. Presentasjonmateriellet ga dessuten inntrykk av at oppstart er forsinket. Det stemmer ikke. Vi har hele tiden sagt at målet er produksjonsstart i oktober, og dette står vi ved, sier Ditlev-Simonsen.

- Skulle ikke skjedd

Informasjonsdirektør Ola Morten Aanestad i Statoil nekter for at gårsdagens Ormen Lange-tabbe var et spark til Hydro.

- Dette skulle ikke skjedd. Dette sto i en "business update" til analytikere og investorer, sier Aanestad.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.