OLJE OG GASS

Statoil finner enda mer gass i Tanzania

Det åttende funnet for Statoil i blokk 2.

Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
30. mars 2015 - 09:44

Funnet av ytterligere 1.0-1.8 billioner kubikkfot (tcf) tilstedeværende gass i Mdalasini-1-brønnen øker de samlede tilstedeværende volumene i blokk 2 til om lag 22 billioner kubikkfot, skriver Statoil i en melding i dag.

Omregnet til oljeekvivalenter utgjør de samlede ressursene nesten fire milliarder fat.

Les også: Splitter nye Gudrun fikk helidekk fra Kina. Nå har det slått sprekker

13 ganger større enn Aasta

For sammenligningens del vil volumene i det siste funnet alene være større enn hele Aasta Hansteens ressurser til sammen, dersom de øverste anslagene legges til grunn.

Statoil regner med at det er om lag 1,7 billioner kubikkfot i Aasta Hansteen, mens det altså kan være opp til 1,8 i Mdalasini-1-brønnen.

Ressursene i hele blokk 2 i Tanzania vil dermed kunne være hele 13 ganger så stort som Aasta Hansteen-prosjektet.

Les også: Disse 13 kommunene står fullstendig på utsiden av oljenasjonen Norge

Slutten av første fase

Mdalasini-1-funnet ligger i den sørligste delen av blokken på 2296 meters havdyp. Det nye gassfunnet ble gjort i sandsteinslag av tertiær og kritt alder.

– Mdalasini-1-funnet markerer slutten av første fase av et effektivt og vellykket leteprogram med flere brønner utenfor kysten av Tanzania, sier Nick Maden, Statoils letedirektør for den vestlige halvkule.

– Siden oppstart av programmet i februar 2012 har vi boret 13 brønner, og gjort åtte funn, blant annet Mdalasini-1. Vi ser fremdeles prospektivitet i området, men etter avgrensning av Tangawizi-1, et funn med høyt potensial gjort i mars 2013, blir det en pause i boringen for å vurdere neste steg og modne frem nye prospekter, tilføyer Maden.

Les også: Kommer det én alvorlig hendelse til, må Petroleumstilsynet vurdere ressursene

Syv tidligere funn

Statoil har boret Mdalasini-1-brønnen med 100 prosents eierandel. Tidligere har Statoil og partner ExxonMobil gjort syv funn i blokk 2, blant annet Zafarani-1, Lavani-1, Tangawizi-1, Mronge-1 og Piri-1, fem gassfunn med høyt potensial, samt funnene i Lavani-2 og Gilligiliani-1.

Statoil er operatør for lisensen i blokk 2 på vegne av Tanzania Petroleum Development Corporation (TPDC) med en eierandel på 65 prosent.

ExxonMobil Exploration and Production Tanzania Limited eier den resterende andelen på 35 prosent. TPDC har rett på en eierandel på 10 prosent i en eventuell utbyggingsfase. Statoil har vært i Tanzania siden 2007, da selskapet ble operatør for blokk 2.

Les også:

Prosjektene sto i kø på norsk sokkel. Nå er det utbyggingstørke

Analytiker: To av tre store Sverdrup-kontrakter havner i Asia  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.