OLJE OG GASS

Statoil får pålegg etter nesten-katastrofe i Nordsjøen

Blant de større utslippene på norsk sokkel de siste ti årene.

Roald RamsdalRoald RamsdalJournalist
15. mars 2016 - 10:40

Grytidlig 18. februar 2015 gikk alarmen på den Statoil-opererte Gudrun-plattformen i Nordsjøen.

Årsaken var et av de større hydrokarbon-utslippene som er registrert på norsk sokkel de siste ti årene. Statoil var så nær en fullstendig katastrofe man kunne komme, ifølge brannekspert.

Nå har oljeselskapet fått pålegg fra Petroleumstilsynet om å sikre styring av HMS i drift av Gudrun-plattformen. Fristen for å etterkomme pålegget er satt til 1. juni.

- Alvorlige brudd på regelverket

Pålegget kommer etter at Petroleumstilsynet gransket lekkasjen. 

Lekkasjen kom fra et brudd i et to-tommers rør i ett av de mest kritiske stedene i prosessanlegget. Lekkasjeraten var 8 kilo i sekundet og kondensat lakk ut til friluft.

Gasslekkasjen kunne ført til dødsfall og det som karakteriseres som en storulykke på norsk sokkel, ifølge granskingsrapporten som Ptil offentliggjorde i februar.

Vis mer

– Vi ønsker ikke å rangere alvorlighetsgraden, men det er snakk om alvorlige brudd på regelverket, uttalte pressetalsmann Øyvind Midttun i Ptil til Teknisk Ukeblad da.

«Vi har avdekket en årsakskjede der et lite robust design på Gudrun ikke har blitt avdekket, der sammenhengen mellom ulike driftsproblemer i prosessanlegget ikke har blitt forstått og der beslutningstakere ikke har hatt tilstrekkelig erfaring og sikkerhetskritisk kompetanse», skrev tilsynsorganet.

Skal svare

Statoil har tidligere innrømmet at de ikke forstod alvorligheten av problemene som oppstod i forkant av selve hendelsen.

- Pålegget var som vi tidligere fikk det varslet, sier Morten Eek, pressekontakt i Statoil.

- Vi har jobbet med denne alvorlige hendelsen siden den inntraff. Funnene i granskingsrapporten vår sammenfaller med funnene i Ptils granskingsrapport. Vi vil sørge for å svare Ptil og følge opp pålegget innen tidsfristen, sier han.

Ingen personer ble skadet under hendelsen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.