OLJE OG GASS

Statoil Canada anklaget for lovbrudd

Statoil har overtrådt tillatelser til vannbehandling, mener myndighetene i Alberta i Canada.
Statoil har overtrådt tillatelser til vannbehandling, mener myndighetene i Alberta i Canada.
4. apr. 2011 - 16:14

Saken kommer opp for retten i provinshovedstaden Edmonton på onsdag i denne uken. Statoil er anklaget for å ha overtrådt tillatelser til vannbehandling og for å ha gitt uriktige opplysninger om vannbruk i sitt oljesandprosjekt.

Informasjonssjef Bård Glad Pedersen i Statoil sier til NTB at selskapet under rettsmøtet den 6. april vil be om å få innsyn i hvert av de punktene der Alberta Environment mener selskapet har overtrådt regelverket.

– Først etter å ha mottatt dette vil vi kunne ta stilling til hvert enkelt punkt. Vi vil bidra med den informasjonen vi kan for å klarlegge fakta og om vi kan ha brutt regelverket, sier Glad Pedersen.

Gjelder 2008 og 2009

De uriktige opplysningene Statoil skal ha gitt myndighetene, gjelder vannbruk til boreaktivitet. Forholdene som beskrives, stammer fra de to årene 2008 og 2009 og har ikke noen tilknytning til produksjonen ved Leismer-anlegget, som ble igangsatt tidligere i år, sier Pedersen.

Det er under vinterboreprogrammet uregelmessighetene skal ha funnet sted. Da benyttes vann hovedsakelig ved bygging av veier av is til transport av utstyr. Tilgangen på vann til denne virksomheten reguleres også av miljømyndighetene.

60 millioner

Dersom Statoil blir funnet skyldig i det stevningen påstår, kan straffen bli en bot på 60 millioner kroner.

Anklagene bygger på omfattende vannbruk fra flere kilder, men Statoil hevder at vannet bare har gått med til å fryse kunstige transportveier. Det er imidlertid en kjent sak at metoden Statoil skal bruke for å få ut olje fra sanden er svært vannkrevende.

– Vi tar anklagene i stevningen dypt alvorlig og ønsker å bidra til at saken blir grundig belyst og at alle fakta kommer på bordet, sier Bård Glad Pedersen.

Les også: Statoil presenterer omstridt oljesandprosjekt

Statoil risikerer gigantbot

Sender tjæresand i posten

Statoil tjener fett på oljesandprosjekt

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.