CONOCOPHILLIPS

11 hendelser er under etterforskning i Nordsjøen. Alle er knyttet til to selskaper

Her er oversikten over politisakene i Nordsjøen.

Både Ekofisk, Eldfisk, Gudrun og Statfjord har hatt hendelser som er under politietterforskning ved Sør-Vest politidistrikt.
Både Ekofisk, Eldfisk, Gudrun og Statfjord har hatt hendelser som er under politietterforskning ved Sør-Vest politidistrikt. Bilde: ConocoPhillips/Statoil/Politiet
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
13. juni 2016 - 15:12

Som Teknisk Ukeblad allerede har meldt, er Statoil under etterforskning for ikke å ha kvittet seg med perfluoroktylsulfonat (PFOS) i sitt brannskum. Det var Miljødirektoratet som anmeldte oljeselskapet rett før jul. Statoil visste ikke om etterforskningen før Teknisk Ukeblad tok kontakt.

Men det er på ingen måte den eneste saken Sør-Vest politidistrikt etterforsker på norsk sokkel. I tillegg til brannskum-saken, har seksjonen 10 andre saker på blokka. Av disse sakene er det kun to oljeselskaper involvert: ConocoPhillips og Statoil.

Det opplyser Politiet til Teknisk Ukeblad.

Utslipp fra Eldfisk

Blant sakene som ikke er avsluttet, finner vi den alvorlige Gudrun-lekkasjen. Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, var det kun flaks og tilfeldigheter som gjorde at ikke lekkasjen endte opp som en katastrofe, med fullstendig tap av plattform som resultat.

Hendelsen skjedde i februar 2015 og saken er ferdig etterforsket fra Politiets side. Den er likevel ikke formelt avsluttet, da Politiet venter på en uttalelse fra Petroleumstilsynet (Ptil).

– Vi er i sluttfasen av dette arbeidet, men kan dessverre ikke si noe mer nøyaktig om når uttalelsen oversendes politiet, ifølge pressetalskvinne i Ptil, Eileen Brundtland. 

Også én annen sak er ferdig etterforsket og ligger på Ptils bord: Et oljeutslipp fra Eldfisk Kompleks fra august 2014.

– Eldfisk Kompleks var i en startfase etter nedstengning etter bortfall av strøm. En trykkavlastningsventil ble stående åpen. Dette ble ikke oppdaget da de startet opp igjen og det førte til oljeutslipp til sjø, ifølge Politiet.

Dødsulykke og klemskade

Olje Johan Røykenes ved Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest Politidistrikt sier at det på grunn av stor saksmengde ved seksjonen, har de valgt å prioritere enkelte saker.

– De sakene som blir prioritert er anmeldelser fra tilsynsmyndigheter og saker med alvorlig personskade. Det betyr at vi prioriterer COSL Innovator, anmeldelsen mot Statoil fra Miljødirektoratet og arbeidsulykke på Ekofisk, sier Røykenes.

En arbeider på Ekofisk-feltet, operert av ConocoPhillips, falt gjennom et hull på rørdekk i april. Saken etterforskes av politiet. <i>Foto: ConocoPhillips</i>
En arbeider på Ekofisk-feltet, operert av ConocoPhillips, falt gjennom et hull på rørdekk i april. Saken etterforskes av politiet. Foto: ConocoPhillips

Arbeidsulykken på Ekofisk fant sted i april i år der en person falt gjennom et hull i rørdekket som ikke var merket eller dekket til. Han falt ned på en H-bjelke og ble liggende der til redningsmannskaper fikk hentet ham ned.

COSL Innovator-saken er dødsulykken som fant sted like før nyttår, der en person mistet livet og fire ble skadet etter et kraftig uvær på Troll-feltet.

Gudrun, Eldfisk, COSL og Statfjord

Her er den fullstendige listen over saker som Sør-Vest Politidistrikt jobber med knyttet til sokkelen:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

7.8.2014 Eldfisk: Eldfisk Kompleks var i en startfase etter nedstengning etter bortfall av strøm. En trykkavlastningsventil ble stående åpen. Dette ble ikke oppdaget da de startet opp igjen og det førte til oljeutslipp til sjø.  

Da lekkasjen på Gudrun ble gransket, fant man at bruddstedet (markert med pil) ble tettet med gummipakning og klammer. Isolasjonen ble blåst bort som følge av lekkasjen, ifølge granskningsrapporten. (Foto: Politiet) (Bilde: Politiet). <i>Foto: Politiet</i>
Da lekkasjen på Gudrun ble gransket, fant man at bruddstedet (markert med pil) ble tettet med gummipakning og klammer. Isolasjonen ble blåst bort som følge av lekkasjen, ifølge granskningsrapporten. (Foto: Politiet) (Bilde: Politiet). Foto: Politiet

18.2.2015 Gudrun: Det ble detektert gass i prosessmodul. Den direkte årsaken til hendelsen var lekkasje i et 2" rør. Bruddet skjedde på et av de mest kritiske stedene i et prosessanlegg.

8.10.15 Statfjord A: I forbindelse med lasting av råolje ble det oppdaget olje på sjø og lastepumper på Statfjord A ble stanset. Estimert oljeutslipp ca.40m3.

11.11.2015 Snorre B: I forbindelse med håndtering av casting fikk en person om bord på båten Siddis Sailor foten i klem. Snorre B kran var ikke anhuket lasten på hendelsestidspunktet. Ptil ønsker ikke å følge opp hendelsen da de mener at det ikke er petroleumsvirksomhet.

16.4.2007-21.12.2015 Statoil ASA: Miljødirektoratet har anmeldt Statoil ASA for å ha hatt brannskum med 0,001 vektprosent PFOS i strid med produktforskriften § 2-9, og for å ha sluppet ut slikt brannskum i strid med forurensningsforbudet i forurensningsloven § 7.

30.12.15 Cosl Innovator: Cosl Innovator ble truffet av en bølge på babord side forut. Innretningen fikk omfattende skader. En person omkom og fire personer ble skadet.

6.1.2016 Statfjord A: En person om bord på båten  Navion Britannia fikk del av pekefinger klemt av i forbindelse med frakopling av lasteslange. Hendelsen skjedde innenfor Statfjord A sitt ansvarsområde.

Visund, Ekofisk, Eldfisk og Oseberg

16.3.2016 Visund: I forbindelse med brønnvask på brønn A20 ble det registrert indikasjoner på at influx i ringrommet som stabiliserte seg på 82 bar. Da er primærbarrieren brutt. Sekundærbarrieren i BOP var intakt.

16.4.16 Ekofisk: I forbindelse med forberedelser til vedlikeholdsarbeid på rørdekk falt en person ned gjennom et hull i dekket som ikke var merket eller dekket til. Han falt ned på en H-bjelke hvor han ble liggende til redningsmannskaper fikk han ned.

16.4.16 Eldfisk: Brann i hoved tavlerommet på Eldfisk 2/7B. Brannen ble slukket umiddelbart med tilgjengelig slukkemidler. Situasjonen ble i løpet av kort tid normalisert og ingen kom til skade.

2.5.2016 Oseberg: I forbindelse med kranoperasjon ble det satt ned en basket inntil en annen basket. Etter at dekkoperatør hadde frigjort krok ble kranwire hevet. Den hang seg fast i en annen basket og operatør ble klemt mellom de to basketene.

Kilde: Politiet

For ordens skyld: Oversikten gjelder kun saker fra Sør-Vest politidistrikt. Det betyr at en eventuell etterforskning på Goliat i Barentshavet, etter anmeldelse fra Bellona, ikke er med i denne oversikten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.