OLJE OG GASS

Statoil anmeldt for miljøfarlig lekkasje

Statoil har sluppet ut miljøfarlig borekaks fra Veslefrikk-feltet, og blir nå anmeldt av Klif.
Statoil har sluppet ut miljøfarlig borekaks fra Veslefrikk-feltet, og blir nå anmeldt av Klif. Bilde: Kjetil Alsvik/Statoil
21. mai 2010 - 14:55

– Vi ser alvorlig på at Statoil har sluppet ut betydelige mengder borekaks med olje og miljøfarlige kjemikalier. Det er kritikkverdig at Statoil har drevet aktivitet med stort forurensningspotensial uten å vurdere risikoen for utslipp, sier Signe Nåmdal, avdelingsdirektør i Klima- og forurensningsdirektoratet.

Teknisk Ukeblad var først til å melde om lekkasjene:

Vil ha flere

Totalt er det avdekket lekkasjer fra 13 av 110 kaksinjeksjonsbrønner på norsk sokkel. Lekkasjen på Veslefrikk er trolig den mest alvorlige.

– Vi er fornøyde med at Klif deler vår vurdering i Veslefrikk-saken, men vi håper direktoratet også vil anmelde lekkasjene på Visund, Ringhorne og Tordis, der det også har blitt sluppet ut store mengder gift. Alle disse er trolig like alvorlige som Veslefrikk, sier fagrådgiver Silje Lundberg i Bellona.

God løsning

Kaks er en betegnelse på steinmasse og borevæske som følger med opp til plattformen når en oljebrønn bores. Borekaks inneholder oljerester og kjemikalier, og kan enten deponeres på land eller injiseres i brønner på sokkelen.

– Selv om det har lekket fra 13 av i alt 110 brønner mener vi likevel at injisering av borekaks en god miljømessig løsning dersom det gjøres riktig. Vi er bekymret over at oljeselskapene tar lett på sikkerheten og kommer derfor til å skjerpe kravene til overvåking, rapportering og tilsyn med brønnene, sier Signe Nåmdal i Klif.

Les også: Mistenker Statoil for lovbrudd

Første politianmeldelse levert

Fire avfallsbrønner i Nordsjøen har hatt lekkasjer

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.