OLJE OG GASS

Statoil-anlegg angrepet i Algerie

Minst én person skal ha blitt drept i angrepet.

Dette er gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene.  Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag.
Dette er gassanlegget i Amenas i Algerie, der Statoil er en av operatørene. Flere utlendinger er bortført i et angrep på anlegget onsdag. Bilde: SCANPIX
16. jan. 2013 - 12:34
Vis mer

Terrorgruppen som har tatt  gisler i Algerie, truer med å sprenge hele Statoil-anlegget In Aménas i luften.

Det melder den algeriske avisen Dernières novelles d'Algérie(DNA).

Flere tungt bevæpnede menn var onsdag ettermiddag fortsatt inne på gassanlegget, der de truer med å sprenge hele anlegget i luften, forteller flere av de ansatte på gassanlegget til DNA.

Minst én person skal ha blitt drept i angrepet.

Seks personer, hvorav to utlendinger, skal dessuten ha blitt såret i aksjonen, der flere utlendinger ble bortført fra gassanlegget In Aménas onsdag morgen.

– Jeg ble oppringt av mannen min i formiddag. Han opplyste at han var blitt tatt som gissel. Jeg fikk et telefonnummer som han ba meg gi til politiet. Dette var nummeret til gisseltakerne, etter det jeg fikk vite, sier den bortførtes kone til BT.

Mannen ble diktert hva han skulle si i samtalen, ifølge kvinnen, som sier han virket veldig preget av situasjonen.

En gruppe som kaller seg Katibat Moulathamine – den maskerte brigaden – hevder tre nordmenn, én brite og én amerikaner ble bortført under angrepet, melder AP. Men andre kilder gir andre opplysninger om de bortførtes nasjonalitet.

Flere medier knytter angrepet til den franske intervensjonen i Mali for å slå tilbake islamistiske opprørere.

– Skjøt mot buss

Gjerningsmennene gikk først til angrep på en buss med Statoil-ansatte tidlig onsdag morgen, opplyser en av dem til Strilen.no.

– Vi var bare to hundre meter fra leiren da de dukket opp fra mørket og skjøt mot oss, sier mannen til avisen.

Algeriske soldater som vokter leiren der arbeiderne bor og anlegget ligger, slo angriperne tilbake og bussen kunne kjøre videre.

Ire og japanere

Mannen vet ikke hvordan det går med sine norske kolleger på Statoil-anlegget som ikke var om bord i bussen. Han er ifølge avisen blitt oppfordret til å unngå telefonkontakt med dem.

Irske myndigheter har bekreftet at en irsk statsborger er blant gislene. Den japanske regjeringsrepresentanten Yoshihide Suda opplyser at japanske ansatte i ingeniørselskapet JCG Corp er blant dem, ifølge nyhetsbyrået AP.

Japans regjering har bedt lokale tjenestemenn sette gislenes sikkerhet først.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Én av de to som ble drept, er ifølge lokale kilder en franskmann.

– Alvorlig situasjon

Angrepet var rettet mot gassproduksjonsanlegget In Aménas, som Statoil driver i et såkalt joint venture med BP og Sonatrach, et statlig algerisk selskap. Anlegget ligger ikke langt fra grensen til Libya.

Algeriske soldater har innledet en aksjon for å redde gislene, opplyser flere kilder.

– Vi ser meget alvorlig på denne situasjonen. UD er i tett kontakt med Statoil og andre aktører i saken, opplyste Elsebutangen til NTB ved 12.30-tiden norsk tid.

Følges tett

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) følger situasjonen tett sammen med kolleger i regjeringen og UD opplyser at de gjør det de kan for å hjelpe norske statsborgere og Statoil.

Både BP og Statoil bekrefter at det har vært en alvorlig hendelse.

– Vi har mobilisert vår beredskapsorganisasjon både i Algerie og i Norge. Vi har dialog med norske og algeriske myndigheter som håndterer situasjonen lokalt, opplyser Statoils pressetalsmann Bård Glad Pedersen.

Beredskapsorganisasjonen skal skaffe oversikt og gi den støtte de kan, opplyser han videre.

Han påpeker at Statoils fokus nå er sikkerheten til medarbeiderne på anlegget, og at de vil informere fortløpende når de har klarert situasjonen.

Han oppforderer pårørende til å ta kontakt med Statoil på telefon 800 83 003.

– Algeriske myndigheter håndterer situasjonen lokalt, sier han videre.

Fra Mali?

En islamistisk opprører som hevder å ha deltatt i aksjonen, sier angriperne kommer fra nabolandet Mali. Han hevder videre at de tilhører al-Qaida i det islamske Maghreb.

– Vi kommer fra Khaled Abul Abbas-brigaden, ledet av Mokhtar Belmokhtar, la han til.

Algerie har latt Frankrike fly gjennom sitt luftrom under en militæraksjon mot islamistene som har tatt kontrollen over det nordlige Mali. Ingen tjenestemenn har så langt satt de to hendelsene i forbindelse med hverandre.

Les også:

Russland stadig verdens største oljeprodusent

Nytt Statoil-funn i Tanzania

Statoil satser på britisk sokkel  

Han skal gi Statoil suksess i Arktis  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.