KRAFT

Statnetts driftskostnader økte dramatisk

NVE vil finne ut om det statlige monopolselskapet drives effektivt.

Passer på: NVE skal undersøke om det finnes bedre måter å få Statnett til å drive effektivt enn dagens regulering, opplyser NVE-sjef Per Sanderud. (Foto: Øyvind Lie)
Passer på: NVE skal undersøke om det finnes bedre måter å få Statnett til å drive effektivt enn dagens regulering, opplyser NVE-sjef Per Sanderud. (Foto: Øyvind Lie) Bilde: oyvind lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
14. mars 2013 - 18:55

Budapest: Kostnadene har økt fra drøye 800 millioner kroner i 2005 til 1400 millioner kroner i 2011, etter at det er justert for inflasjonen, ifølge en rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Tilsvarende tall for resten av nettbransjen har vært relativt stabile i mange år.

Statnett økte også antall årsverk fra 650 i 2008 til 900 i 2011.

Det har gjort at NVE nå skal vurdere om de skal stille strengere krav til at det statlige monopolselskapet blir mer effektivt.

Les også: Statnett skylder kundene 3,5 milliarder

- Vekker interesse

Vassdrags- og energidirektør Per Sanderud presenterte tallene på Energi Norges vinterkonferanse i Budapest i ettermiddag.

- Har Statnett brukt mer penger enn de burde gjort?

- Jeg vil ikke synes noe om det. Men økningen vekker interesse hos oss i NVE, som er satt til å passe på Statnett. Men vi skal ha en nærmere analyse av dette i samarbeid med Statnett før vi konkluderer. Det er veldig mye penger, derfor er vi opptatt av dette, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud til Teknisk Ukeblad.

Han sier det er veldig krevende å regulere Statnetts inntekter.

- De har ikke samme insentiver til å drive effektivt som de andre 148 nettselskapene. Disse har en benchmarking seg imellom som sikrer effektiv drift. Statnett får derimot de kostnadene de har og en akastning på det, i tillegg til at de blir benchmarket mot andre europeiske nettselskaper. Men nå ønsker vi en gjennomgang for å se at de faktisk driver effektivt, sier Sanderud.

Les også: Smarte strømmålere utsatt til 2019

Inntektstak

- Hva vil dere gjøre hvis dere finner ut at de ikke er effektive nok?

- Da må vi sette et annet inntektstak enn vi hittil har gjort. Vi undersøker nå internt om det er andre modeller som fungerer enda bedre, sier Sanderud.

Han understreker at god kostnadskontroll ikke går på bekostning av nødvendig vedlikeholds- og beredskapsarbeid.

Statnett-sjef Auke Lont sier til Teknisk Ukeblad at antall ansatte har fortsatt å øke i Statnett, og at det nå er oppe i tusen.

- Spørsmålet er om vi har gjort for mye. Men med den agendaen vi står overfor, tror jeg vi har timet riktig. Det var i grevens tid. For det hadde blitt dyrere om vi hadde begynt senere, sier Lont.

Les også: Tror på 15 TWh ny norsk vannkraft

- I grevens tid

- Gir kostnadsøkningen grunnlag for kritikk?

- Det vet jeg ikke. Jeg vet bare at når jeg begynte i Statnett, var dette noe som måtte gjøres, både på nybyggsiden og på driftsiden. Så er spørsmålet om vi har gjort for mye. Det får tiden vise, men jeg tror vi kommer til å dokumentere at det var høyst nødvendig, sier Lont.

Han understreker at Statnett har satt i gang et program for å få ned kostnadene.

- Dette er noe vi jobber med, sier han.

Les også: Statnett måtte svare om gamle generatorer

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.