KRAFT

Statnett velger korteste vei til Tyskland

Sparer penger ved å velge det nordligste tilknytningspunktet.

Statnett velger sitt opprinnelige Nordlink-prosjekt framfor NorGer-prosjektet, som de kjøpte i 2011.
Statnett velger sitt opprinnelige Nordlink-prosjekt framfor NorGer-prosjektet, som de kjøpte i 2011. Bilde: Statnett
Øyvind LieØyvind LieJournalist
6. mars 2013 - 13:32

Statnett, Tennet og investeringsbanken KfW utvikler sammen en kraftkabel på 1400 MW mellom Tyskland og Norge. Etter planen skal investeringen besluttes i 2014 slik at kabelen kan settes i drift innen 2018.

Partnerne har hatt to alternative prosjekter, men har nå bestemt å prioritere utviklingen av det Nordlink-prosjektet framfor NorGer-prosjektet.

Nordlink-kabelen, som blir om lag 570 km lang, var opprinnelig Statnetts eget prosjekt, mens NorGer var et konkurrerende kabelprosjekt, eid av Agder Energi, Lyse og det sveitsiske kraftselskapet EGL. I 2011 kjøpte Statnett NorGer-prosjektet.

Les også:

Han er landets første boligeier som leverer strøm til nettet  

Får bygge tidevannskraft i Kvalsundet

Kortere

NorGer-prosjektet har planlagt ilandføring i Elsfleth-West i Niedersachsen. Kablelen ville blitt 20 prosent lengre og dermed 15-20 prosent dyrere enn Nordlink-alternativet, opplyser kommunikasjonssjef Christer Gilje i Statnett til Teknisk Ukeblad.

«Bakgrunnen for dette valget er lavere kostnader og lavere teknisk risiko, kortere byggetid, høyere samfunnsøkonomisk nytte og vurderinger rundt konsesjonsprosessen», skriver Statnett i en pressemelding.

Avhengig av kapasitet

Målet om idriftsettelse i 2018 avhenger av at nødvendige konsesjoner kommer på plass og at det er kapasitet i leverandørmarkedet, understreker Statnett.

Nordlink-forbindelsen har en investeringsramme på omtrent 1,5 - 2 milliarder euro, ifølge Statnett.

Statnett skal eie 50 prosent av prosjektet, mens KfW og Tennet sammen skal eie den andre halvparten av prosjektet.

Gir dyrere strøm

Kabelen vil gjøre det mulig å eksportere mer fornybar energi fra Norge, og vil samtidig forbedre forsyningssikkerheten i begge landene. Den vil også gi noe høyere kraftpriser i Norge, mens prisforskjellene mellom årstidene vil utjevnes noe.

NorGer-prosjektet skal også utvikles videre, og vil kunne realiseres innen en tiårsperiode etter at det første prosjektet er gjennomført.

«Dette avhenger av mange faktorer, deriblant videre nettutvikling i Norge og Tyskland og hvordan framtidens kraftmarkeder i Europa vil fungere», skriver Statnett.

Ilandføringsstedet for NorGer-prosjektet på norsk side er ennå ikke besluttet.

Les også:

Rekordmange vindmøller bygget i fjor

Flyvarslings-systemet Ocas virker ikke

Smarte strømmålere utsatt til 2019  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.