KRAFT

– Statnett sitter på industriens penger

FORSKUDDSBETALT: Statnett kan ikke ta seg forskuddsbetalt for utbyggingene i sentralnettet, mener Norsk Industri. Bildet viser de enorme kraftmastene ved Hydros aluminiumsverk på Karmøy.
FORSKUDDSBETALT: Statnett kan ikke ta seg forskuddsbetalt for utbyggingene i sentralnettet, mener Norsk Industri. Bildet viser de enorme kraftmastene ved Hydros aluminiumsverk på Karmøy. Bilde: Pål Christensen
Øyvind LieØyvind Lie
5. aug. 2011 - 11:29

Norsk Industri vurderer for tiden Statnetts forslag til sentralnettstariff for 2012, og har i den forbindelse bedt Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) vurdere Statnetts planer.

Statnett har anslått at de ved utgangen av året vil ha tatt inn i overkant av 2 milliarder kroner i såkalt merinntekt fra kundene i sentralnettet.

Les også:

Avvik

Inntektene i sentralnettet skal tilsvare inntektsrammen, som er regulert av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

Men som følge av svingninger i kraftpris, endringer i kraftsystemet og i offentlig regulering, vil inntektene hvert år avvike fra inntektsrammen.

Les også: – Ekstremt dårlig timing

Tjente på prisforskjeller

Dette gjør at det oppstår såkalt mer- eller mindreinntekt. Merinntekt betyr at kundene har betalt inn mer enn inntektsrammen, mens mindreinntekt betyr at de har betalt inn mindre. Avviket tas inn ved fastsettelse av fremtidige tariffer.

1,5 milliarder kroner av merinntektene ble opptjent i 2010, blant annet på grunn av høye flaskehalsinntekter som følge av begrensninger i overføringskapasiteten mellom regionene.

De siste 500 millionene ble opptjent i 2011. Merinntekten utgjør hele 40 prosent av hva sentralnettet antas å ha av kostnader i 2012, ifølge Norsk Industri.

Les også: Statnett håvet inn på prisforskjeller

Ytterligere økning

Statnetts tar sikte på en ytterligere økning i merinntekten på 200 millioner kroner neste år, og at tilbakebetalingen skal skje over flere år fram mot 2016.

Bakgrunnen er at Statnett ønsker at tariffene ikke blir for ustabile.

Norsk Industri synes imidlertid det er galt at Statnett skal sitte på pengene til brukerne. De mener svingninger i tariffen vil være bedre enn at Statnett tar forskuddsbetaling.

Les også: Monstermast havarerte

Vil ha penger neste år

Organisasjonen stiller derfor spørsmål ved om NVEs forskrifter tillater Statnetts praksis. De mener en vesentlig del av merinntekten bør føres tilbake i 2012-tariffen.

«Vi oppfatter at det ikke er ønskelig fra NVEs side at nettselskapenes planlegging innebærer at det akkumuleres økte og fortsatt betydelige merinntekter fra år til år, men at en må ha en aktiv plan som sikrer vesentlig reduksjon i samlet merinntekt for hvert år», skriver Norsk Industri i et brev som Teknisk Ukeblad har fått innsyn i.

Les også: Nettleie-millioner til reklamebyrå

– Skjuler økningen

Statnett planlegger å investere opptil 40 milliarder kroner de nærmeste ti årene.

Norsk Industri mener en forsinket tilbakebetaling vil skjule de reelle framtidige tarifføkningene som vil komme når sentralnettet skal bygges så kraftig ut.

«Dette kan være uheldig», skriver organisasjonen.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.