ENERGI

Statnett: Norsk kraftoverskudd borte om fem år

Etterspørselen etter kraft øker raskere enn produksjonen.

Etterspørselen etter kraft i Norge øker raskere enn produksjonen. Her ser vi Nore 1, et kraftverk som utnytter fallet mellom Tunhovdfjorden og Uvdalselva, i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Kraftverket er heleid av Statkraft
Etterspørselen etter kraft i Norge øker raskere enn produksjonen. Her ser vi Nore 1, et kraftverk som utnytter fallet mellom Tunhovdfjorden og Uvdalselva, i Nore og Uvdal kommune i Buskerud. Kraftverket er heleid av Statkraft Foto: Lise Åserud/NTB
17. feb. 2022 - 12:30

Om vi fortsetter dagens forbruk, og om alle planene om å etablere nye virksomheter som trenger mye kraft, realiseres, vil kraftoverskuddet vi har i Norge gradvis bli borte, melder NRK.

Ved utgangen av 2026 vil dagens kraftoverskudd på 15 Twh bli redusert til 3 TWh. Siden forbruket øker mest i sør, vil Sør-Norge ha kraftunderskudd allerede i 2026. Det skriver Statnett i en analyse som kom i desember, som TU tidligere har omtalt.

– Havvind får vi ikke produsert før på begynnelsen av 2030-tallet. Vindkraft på land er politisk død på mange måter, og renovering av eksisterende vannkraftverk og produksjon av ny vannkraft kommer også til å skape konflikt, sier Tore Strandskog direktør for næringspolitikk i NHO-organisasjonen Nelfo.

Konserndirektør Gunnar Løvås i Statnett sier det nesten ikke er planer om ny kraftproduksjon de neste fem årene. Dette vil også påvirke strømprisene.

– Mer effektiv bruk av energi er viktig, men dessverre er skalaen for liten til at det alene kan stille opp med de energimengdene vi ser at det vil være behov for, sier Løvås.

Statssekretær Amund Vik (Ap) i Olje- og energidepartementet sier at etterspørselen etter kraft øker raskere enn produksjonen.

– Vi har behov for mer kraft fra vindkraft på land og til havs, vannkraft og energieffektivisering, sier Vik.

Gruve 7 på Svalbard. Kullgruva eies og drives av Store Norske Spitsbergen Kulkompani som nå av regjeringen pekes ut til å ta en ny og tydelig rolle i framtiden energiforvaltning på Svalbard.
Les også

Regjeringen: Vil ha sterkere statlig kontroll over energiforsyningen på Svalbard

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.