KRAFT

Statnett måtte svare om gamle generatorer

NVE vil ha rask avklaring i saken om Statnetts over 40 år gamle nødstrømgeneratorer.

Statnetts reservedriftssentral får nødstrøm fra fire mer enn 40 år gamle generatorer. De er neppe like gamle som disse nødgeneratorene på Stevnsfortet i Danmark, som er bygget på begynnelsen av 1950-tallet. (Illustrasjonsfoto: Fortress-scandinavia.dk)
Statnetts reservedriftssentral får nødstrøm fra fire mer enn 40 år gamle generatorer. De er neppe like gamle som disse nødgeneratorene på Stevnsfortet i Danmark, som er bygget på begynnelsen av 1950-tallet. (Illustrasjonsfoto: Fortress-scandinavia.dk) Bilde: FLSmidth
Øyvind LieØyvind LieJournalist
31. jan. 2013 - 10:41

Teknisk Ukeblad En feil her vil true hele Nordens strømforsyning at nødstrømsgeneratorene i Statnetts reservedriftsentral, som de leier av Forsvarsbygg, er over 40 år gamle. Statnett ønsker at de byttes ut så raskt som mulig.

Nå har Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) bedt Statnett om å redegjøre for saken.

– Vi har bedt Statnett om en rapport om status for prosessen med Forsvarsbygg, og har mottatt svar fra Statnett. Dette har vi nå til behandling. Vi er opptatt av at det skjer raske avklaringer, sier seniorrådgiver Ingvild Vaggen Malvik i NVE til Teknisk Ukeblad.

Les også: Krever erstatning for 12 minutters strømbrudd

– Alder ikke avgjørende

På spørsmål om det er holdbart med en 40 år gammel generator, svarer Malvik i NVE at det er tilstanden som er avgjørende, ikke alderen.

– Også når de kjøper tjenester har Statnett en selvstendig plikt til å risikovurdere og til å påse at tilstanden er god nok. Det er vår oppgave å følge opp at Statnett gjør den jobben, sier hun.

– Har Statnett gjort det i dette tilfellet?

– Det er noe vi kontinuerlig vil vurdere. Det er for å løpende kunne gjøre slike vurderinger at vi etterspør informasjon hos Statnett, sier Malvik.

Les  også: Du risikerer å betale for svensk vind

Hemmelig rapport

Hun vil ikke la Teknisk Ukeblad lese Statnetts rapport, og viser til at den er underlagt taushetsplikt.

Hun ønsker derfor heller ikke å gå inn på hva Statnett svarte, eller kommentere om NVE er fornøyd med svaret.

Statnett ønsker ikke å kommentere innholdet i sitt svar.

“Dette er informasjon som er lovbestemt underlagt taushetsplikt, og Statnett har ikke anledning til å gi kommentarer ut over det NVE allerede har kommentert”, skriver kommunikasjonssjef Irene Meldal i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Sparte 20 prosent strøm med lavere spenning

Her tjener mafiaen på grønne sertifikater

Reiste en havvindturbin hver dag  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.