KRAFT

Statnett installerer reservekabel i Oslofjorden

Ingen avklaring for dagens kabler.

RESERVEKABEL: Statnett installerer beredskapskabel i tilfelle det oppstår feil på det eksisterende anlegget.
RESERVEKABEL: Statnett installerer beredskapskabel i tilfelle det oppstår feil på det eksisterende anlegget. Bilde: Scanpix
3. des. 2012 - 14:41

Statnett vil legge en beredskapskabel over Oslofjorden fra Teigen til Evje. Arbeidet vil pågå fra nå frem til lillejulaften.

Denne kabelen skal inntil videre tjene som en reserve for de seks gamle kablene, som nå opererer med redusert kapasitet.

Fortsatt uklart

NVE har gitt konsesjon for bygging og drift av en ny 420 kV sjøkabelforbindelse fra Teigen i Vestfold til Evje i Østfold.

Planen er at ni kraftkabler skal erstatte det gamle anlegget. Seks oljekabler skulle installeres høsten 2011 og tre PEX-kabler skulle installeres høsten 2012.

Ingen er ennå på plass. Leverandøren Nexans har ikke klart å levere noen av kablene.

– Vi har en uavklart situasjon. Det er konstatert avvik og uregelmessigheter i forhold til kontraktskrav, og Nexans jobber med dette nå, sier prosjektleder i Statnett Martin Mauritzen.

Les også: Konkurransetilsynet vil ha flere utenlandskabler

Behov

Forbindelsen over Oslofjorden er en viktig del av nettet i Sør-Norge, og Statnett mener nå at det er behov for beredskapstiltak:

– Vi har vurdert flere tiltak, men Statnett har landet på en løsning hvor man installerer en beredskapskabel i tilfelle feil på det eksisterende anlegget.

Rammer fiskerne

Reservekabelen vil bli installert i traseen for det nye anlegget. Siden det er usikkert om den skal bli liggende eller ikke, mener Statnett at det er hensiktsmessig at den ikke blir nedspylt umiddelbart. 

Dette vil innebære en forlenget anleggsperiode. Det betyr at det ikke kan fiskes med bunnredskaper i kabeltraseen, noe som vil ramme fiskerne i Oslofjorden.

– Beredskapskabelen vil hindre fiskerne i en begrenset periode og vi vil inngå en avtale med fiskerne.

Det nye sjøkabelanlegget i Ytre Oslofjord er en del av 420 kV-forbindelsen Rød - Hasle, og det nye anlegget skal erstatte eksisterende anlegg.

Les også:

To kraftlinjer kan forsvinne fra Nordmarka

Borten Moe stopper private kabelutbyggere

– Statnett må tvinges til å planlegge nye kabler  

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.