KRAFT

Statnett forstår ikke Bellona-kritikk

FORVENTER VEKST: Nye tekniske løsninger hvor strøm er fordelaktig, bidrar til at Statnett forventer et betydelig økt strømforbruk i petroleumssektoren, sier konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett.
FORVENTER VEKST: Nye tekniske løsninger hvor strøm er fordelaktig, bidrar til at Statnett forventer et betydelig økt strømforbruk i petroleumssektoren, sier konserndirektør Gunnar G. Løvås i Statnett. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind Lie
9. mars 2012 - 08:35

– Vi har i vår nettutviklingsplan beskrevet at vi legger stor vekt på å legge til rette for økt forbruk i ulike deler av industrien, og elektrifisering av petroleumsindustrien er en viktig drivkraft for mange av prosjektene våre, sier Løvås.

Han viser til at kraftforbruket i petroleumsindustrien har økt betydelig de siste årene.

– Behovet i petroleumsindustrien er definitivt noe vi legger til rette for gjennom utviklingen av nettet på land. Det Bellona har rett i, er at vi ikke har fått tildelt en formell rolle i å koordinere behov og interesser ute på sokkelen.

Bellona:

Økt optimisme

– Burde dere blitt tildelt den rollen?

– I forbindelse med Havenergiloven ble det påpekt at det på et tidspunkt kan være nødvendig at noen får et ansvar for å koordinere. Det er mange hensyn som skal avveies, og det er opp til OED å ta avgjørelsen.

– Er tidspunktet for når man bør ta en avgjørelse nå kommet?

– Så langt har utviklingen i all hovedsak vært basert på at det bygges radielle forbindelser fra land til hver enkelt plattform eller gruppe av plattformer, med stor geografisk avstand mellom de radielle forbindelsene. I den sammenheng er behovet for koordinering ikke så stort. Men med økt optimisme og økt tempo i nye petroleumsfunn, som man kan ane konturen av, kan det hende at behovet endrer seg framover, sier Løvås.

– Hvis ikke Statnett skal ta denne koordineringsrollen, hvem kan da ta den?

– Det har jeg ikke lyst å spekulere i.

Les også: Ingen koordinering av elektrifisering

Nye tekniske løsninger

Løvås opplever at petroleumsnæringen ønsker strømforsyning til en stadig økende andel av de nye anleggene som skal bygges.

– I stor grad henger det sammen med nye tekniske løsninger og andre typer konsepter hvor strøm er fordelaktig. Vi forventer derfor at det vil bli et betydelig økt strømforbruk i petroleumssektoren i årene framover, sier Løvås.

Les også:

Elektrifisering mulig fra 2016

Langt skritt for landstrøm

– Planlegger gassturbiner til gigantfunnet

Vil gjøre Hild til B-kunde

Utenlandskabler gir ikke elektrifisering

Vil ikke pålegge elektrifisering

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.