KRAFT

Statnett får sikre krafttilførselen til Ormen Lange

Landanlegget på Nyhamna ligger nå an til å få nok kraft til å ta imot gassen fra Aasta Hansteen-feltet og Plarledanleggene.
Landanlegget på Nyhamna ligger nå an til å få nok kraft til å ta imot gassen fra Aasta Hansteen-feltet og Plarledanleggene. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
20. sep. 2013 - 10:34

Statnett fikk i går rettslig tilgang til den omstridte traseen og transformatorstasjonstomten i Ålfoten i Bremanger.

– Nå har vi fått den avklaringen og de nødvendige tillatelsene vi har ventet på for å få startet byggeaktiviteten i Ålfoten på kraftlinjen mellom Ørskog og Sogndal, sier konserndirektør Håkon Borgen i en pressemelding.

Eierne av tomten der en transformatorstasjon på den nye linjen skulle bygges var motstandere og linjen, og derfor nektet Statnett tilgang til tomten.

Saken ble først sendt til Namsmannen i Bremanger, men den ble derfra sendt videre til Fjordane tingrett.

Unngår forsinkelse

Nå kan eierne av landanlegget på Nyhamna i Møre og Romsdal puste lettet ut.

Statnett har nemlig tidligere advart mot at om de ikke fikk tilgang til transformatortomten innen utgangen av september så ville ikke den nye kraftlinjen stå klar før i 2017.

Ifølge Olje- og energidepartementet (OED) ville en forsinkelse til 2017 gjøre det svært vanskelig å gjennomføre de planlagte utbyggingene av landanlegget på Nyhamna.

Dette anlegget tar imot gassen fra Ormen Lange, og planlegger å øke sitt kraftforbruk fra dagens 170 MW til 270-280 MW i 2016 og ytterligere 50 MW i 2017 i forbindelse med utbyggingen av Aasta Hansteen-feltet og Polarled-anleggene.

Les også: Kan tape 8 milliarder på forsinket linje

Viktig avklaring

Med tillatelsen i boks, jobber nå Statnett for å ferdigstille prosjektet i 2016.

– Dette er en viktig avklaring for prosjektets fremdrift for å få hele kraftledningsprosjektet i drift i løpet av 2016. Vi vil starte byggingen så raskt det er mulig, sier kommunikasjonssjef Martha Hagerup Nilson i Statnett til Teknisk Ukeblad.

Statnett mottok kjennelsen fra Fjordane tingrett i Førde torsdag. Men selv om kampen i tingretten er vunnet, kommer grunneierne til å anke avgjørelsen, melder NRK.

– Jeg ser ikke på det som et endelig vedtak. Vi kommer til å anke videre til lagmannsretten, sier grunneier Ole Johnny Myklebust Elde.

Les også: Kraftlinjene blir dobbelt så dyre

– Kameraderi

Konflikten rundt traseen oppsto i 2011, da Olje- og energidepartementet under ledelse av statsråd Ola Borten Moe (Sp) endret traseen for kraftlinjen og bestemte at den skulle gå gjennom verneområdet i Sørdalen.

Beskyldningene om kameraderi fulgte deretter, ettersom linjen ble flyttet vekk fra eiendommene til Senterparti-folk.

Grunneierne skal snart i en ny rettssak, denne gangen er motpart Miljøverndepartementet og statsråd Bård Vegar Solhjell (SV) i Oslo tingrett. Bakgrunnen er Solhjells beslutning om å gi grønt lys til å bygge Ørskog-Fardal-linjen gjennom Sørdalen naturreservat.

Myklebust Elde håper den kommende borgerlige regjeringen gjør ord om til handling, og gjør om vedtaket om å flytte traseen i Ålfoten.

– Vi venter at de setter seg inn i saken, gjør om vedtaket og legger linjen tilbake til Førdedalen, sier Elde.

Les også:

EU-byrå kan pålegge Norge å betale for europeiske kraftkabler

Vil sikre Ormen Lange med permanent gasskraft  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.