Statlige toppsjefer er dyre

Statlige toppsjefer er dyre
¿ Vi må ha lederlønninger slik at vi kan konkurrere med privateide selskaper og tiltrekke oss de beste lederne, sier Giske. Bilde: Trond Gram

Toppsjefene i statseide selskaper fikk i toårsperioden fra 2007 til i fjor en økning i godtgjørelser på gjennomsnittlig 20 prosent.

Bonuser og opsjoner

Nærings- og handelsminister Trond Giske (Ap) mener lønnsøkningen er nødvendig.

– Vi har vært veldig tydelige på at vi mener de statlige selskapene skal være konkurransedyktige på lønn, men ikke lønnsdrivende, sier Giske til Dagens Næringsliv.

Det er i Nærings- og handelsdepartementets eierberetning for 2009 at tallene kommer fram. Begrepet «totale godtgjørelser» inkluderer ikke bare lønn, men også bonuser, pensjonsytelser, opsjoner og skattepliktige frynsegoder.

– Må konkurrere

Det er stor variasjon mellom de forskjellige statseide selskapene, men økningen var i gjennomsnitt på 20 prosent fra 2007 til 2009.

– Vi må ha lederlønninger slik at vi kan konkurrere med privateide selskaper og tiltrekke oss de beste lederne, sier Giske.

Lønnsveksten i Norge var samlet sett på 10,3 prosent fra 2007 til 2009, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Lønnsveksten i SSBs statistikk er imidlertid ikke direkte sammenlignbar med oversikten fra Giskes departement fordi SSB ikke har tall som favner like bredt. (©NTB)

Les mer om: